ΑΘΗΝΑ
08:09
|
07.10.2022
Αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα η εισήγηση της Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία αναμένεται να δώσουν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που επικαλούνται μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι και τα 27 μέλη της Ένωσης συμφωνούν να ανάψουν το «πράσινο φως» στο Κίεβο, για το πρώτο βήμα μιας μακράς και δύσκολης πορείας, μετά και τη σχετική θετική εισήγηση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Οι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επικαλούνται το Bloomberg και η Euractive, θα πουν ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού προηγουμένως η Ουκρανία εκπληρώσει μια μακρά λίστα προϋποθέσεων αναφορικά με το Κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Βέβαιος για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., δήλωσε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πιστεύω πραγματικά ότι και οι 27 χώρες της Ε.Ε. θα υποστηρίξουν το καθεστώς υποψηφιότητάς μας», τόνισε ο Ζελένσκι συνομιλώντας, χθες, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με φοιτητές του Munk School of Global Affairs and Public Policy στο Τορόντο του Καναδά.

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα: Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε σε δήλωσή του, χθες, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί «αγωνίζονται για τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας» και ότι η χορήγηση στο Κίεβο του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θα είναι μόνο «η αρχή του ταξιδιού για την Ουκρανία», καθώς «θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες, ιδίως για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου».

Το καθεστώς της υποψήφιας χώρας αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να δούμε την πλήρη ένταξή της. Ενδεικτικό είναι ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία) είναι υποψήφιες εδώ και χρόνια- σε ορισμένες περιπτώσεις για πάνω από μια δεκαετία.

Τέλος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας και στη Μολδαβία, ενώ αναμένεται να αποφύγουν να πράξουν το ίδιο για τη Γεωργία μέχρι να εκπληρώσει μια σειρά προϋποθέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επανέναρξη διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας ζήτησε από τον Ερντογάν ο Μακρόν

Πύκνωση του ιστορικού χρόνου – κίνδυνος απώλειας του ελέγχου στη λήψη αποφάσεων

«Πυρά» Βέμπερ κατά Ερντογάν

«Καμπανάκι» Ζαχάροβας για τα σχέδια της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα