ΑΘΗΝΑ
00:58
|
27.04.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών έδωσε εύσημα στην Άγκυρα για την συνεργασία στην αποτροπή επιθέσεων σε Ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ικανοποίησή του για την αποδοτική συνεργασία των μυστικών και διπλωματικών υπηρεσιών για την αποτροπή απόπειρας επιθέσεων κατά Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε νωρίς σήμερα το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και επικείμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ μετά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ισραηλινός υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την εκτίμησή του για την αποτελεσματική διμερή συνεργασία εξαίροντας την «τουρκική κυβέρνηση για τον επαγγελματικό και συντονισμένο τρόπο δράσης». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά στο Ιράν λέγοντας πως ήταν πίσω από τις απόπειρες «τρομοκρατικών επιθέσεων» λέγοντας:

«Το Ιράν είναι πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για αυτό… Και δεν μιλάμε μόνον για τον (σχεδιαζόμενο) φόνο αθώων Ισραηλινών τουριστών αλλά και για σαφή παραβίαση των τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ιρανική τρομοκρατία. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να ανεχθεί την τρομοκρατία στο έδαφός της».

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Τούρκους και Ισραηλινούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών, στις μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που χειρίστηκαν το θέμα αυτό τις τελευταίες βδομάδες» πρόσθεσε ο Γιαίρ Λαπίντ αντανακλώντας το θετικό και φιλικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχοντας στο πλευρό του τον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ούσπιζ.

Ο Ούσπιζ αργότερα σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:
«Στόχος μας είναι να φέρουμε ένα επίπεδο ασφάλειας που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε την ταξιδιωτική προειδοποίηση, ώστε οι Ισραηλινοί τουρίστες να μπορούν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη άφοβα. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι σημαντικές, με επίκεντρο την οικονομία και τον τουρισμό».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε και αυτός αναφορές στο Ιράν αλλά πιο συγκρατημένες:

«Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε τέτοια συμβάντα στη χώρα μας με κανέναν τρόπο. Οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση ή οποιοδήποτε είδος συγκρούσεων τέτοιου είδους δεν επιτρέπεται στη χώρα μας και πιστεύω πως δώσαμε το σχετικό μήνυμα στους τρομοκράτες».

Ο Τσαβούσογλου αξιοποίησε την αφορμή για να αναφερθεί και στους Παλαιστίνιους σε ρόλο αυτόκλητου «προστάτη» του αγώνα τους για ανεξάρτητη πατρίδα λέγοντας ότι συζήτησε το θέμα με τον Ισραηλινό ομόλογο και όταν επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Μάιο αλλά και σήμερα, λέγοντας:

«Όλοι θα πρέπει να κάνουν προσεκτικά βήματα για να μην βλάψουν τους στόχους για ειρήνη και για λύση στη βάση των δύο κρατών. Η ισραηλινή πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τις προσδοκίες και τις ευαισθησίες μας για το θέμα επειδή οποτεδήποτε συναντιόμαστε μεταφέρουμε τις ευαισθησίες μας ειδικά πως όλοι θα πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μην βλάψουν τους στόχους για ειρήνη και λύση δύο κρατών. Πάντα λέμε πως τα μονομερή βήματα θα πρέπει να αποφεύγονται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα