ΑΘΗΝΑ
10:20
|
27.09.2022
Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της ενταξιακής διαδικασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την Ε.Ε., καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί. «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως ανέφερε πηγή της Ε.Ε., είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Σε μια κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμιτάρ Κοβασεβιτς, ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συμμετάσχουν αποτελεί «ένα ακόμη βήμα προς την πρόοδο, αλλά και ένα σαφές μήνυμα ότι παρά τα πολλά εμπόδια, συνεχίζουμε μια εποικοδομητική συμβολή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Ε.Ε. στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της Ε.Ε. και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Η «27» έχουν επανειλημμένα πει στην Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Οι έξι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα διαπραγματεύσεων και πληρούν άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο τα κριτήρια ένταξης, με το Μαυροβούνιο να ηγείται της ομάδας και το Κοσσυφοπέδιο να μην έχει καν ξεκινήσει τις συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).

Η Σύνοδος Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην Ε.Ε. και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Γερεβάν ο Νίκος Δένδιας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

Η είσοδος του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ

Επικοινωνία Παλαιστινίου Προέδρου με Μπένι Γκαντς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα