ΑΘΗΝΑ
15:11
|
23.04.2024
«Ναι, το έμβρυο έχει καρδιακό παλμό. Αλλά το ίδιο και η Άντρεα Προυντέντε. Το ίδιο και όλες οι γυναίκες στη Μάλτα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια Αμερικανίδα που έκανε διακοπές στη Μάλτα και στην οποία αρνήθηκαν την άμβλωση, παρόλο που βρισκόταν εν μέσω αποβολής με τη ζωή της να κινδυνεύει, πρόκειται τελικά να μεταφερθεί με ιατρική συνοδεία στην Ισπανία, όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Η Άντρεα Προυντέντε επισκεπτόταν τη Μάλτα με τον σύντροφό της για να γιορτάσουν την εγκυμοσύνη της, αλλά άρχισε να έχει προβλήματα υγείας το Σαββατοκύριακο. Οι γιατροί  στο νοσοκομείο Mater Dei διέγνωσαν ότι το 16 εβδομάδων έμβρυό της είχε μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης, αλλά είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν έκτρωση, καθώς είχε ακόμη καρδιακό παλμό.

Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και μία από τις λίγες στον κόσμο όπου οποιαδήποτε μορφή έκτρωσης είναι παράνομη σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι διαπιστωθεί ότι τερματίζουν μια εγκυμοσύνη ή «προκαλούν αποβολή» αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις έγκυες γυναίκες όσο και τους επαγγελματίες υγείας, ενώ δεν υπάρχουν διατάξεις που να επιτρέπουν την άμβλωση, ούτε και σε περιπτώσεις όπου η ζωή της μητέρας κινδυνεύει.

Αντ’ αυτού, οι γιατροί ζήτησαν από την 38χρονη γυναίκα να συνεχίσει να κυοφορεί το έμβρυο μέχρι αυτό να αποβληθεί με φυσικό τρόπο. Παρά τον κίνδυνο σήψης, αιμορραγίας, σοβαρής ψυχικής διαταραχής και άλλων επιπλοκών, οι Μαλτέζοι γιατροί αρνήθηκαν αρχικά ακόμη και να υπογράψουν έγγραφα για διακομιδή της γυναίκας ή να παραδώσουν τους φακέλους της στην ασφαλιστική της εταιρεία.

Τα έγγραφα δόθηκαν τελικά μόνο μετά την παρέμβαση μιας τοπικής δικηγόρου, της Λάρα Ντιμίτρεβιτς. «Η ασφαλιστική εταιρεία ολοκλήρωσε τις ρυθμίσεις για την αερομεταφορά στη Μαγιόρκα. Η Άντρεα υπογράφει μόνη της για τη μεταφορά, καθώς η ιατρική συμβουλή της Μάλτας είναι να παραμείνει υπό παρακολούθηση», δήλωσε η δικηγόρος, προσθέτοντας ότι η πελάτισσά της βιώνει μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία.

«Φανταστείτε τον πόνο και τον σπαραγμό που νιώθει», δήλωσε η Έμιλι Γκαλέα, πρόεδρος της οργάνωσης Young Progressive Beings, προσθέτοντας: «Ναι, το έμβρυο έχει καρδιακό παλμό. Αλλά το ίδιο και η Άντρεα Προυντέντε. Το ίδιο και όλες οι γυναίκες στη Μάλτα. Δεν θα περιμένουμε μέχρι να βρεθεί αίμα στα χέρια μας για να αλλάξει το καθεστώς», πρόσθεσε η ίδια.

Οι Μαλτέζοι ακτιβιστές λένε ότι η υπόθεση απηχεί τη μεταχείριση της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, η οποία πέθανε από σηψαιμία σε ιρλανδικό νοσοκομείο το 2012, αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη της όταν άρχισε να αποβάλλει στις 17 εβδομάδες λόγω της απαγόρευσης των αμβλώσεων που ίσχυε τότε στην Ιρλανδία.

Οι ακτιβιστές στη Μάλτα διεξάγουν εδώ και καιρό εκστρατεία για νόμιμες αμβλώσεις, αλλά και τα δύο πολιτικά κόμματα παραμένουν αντίθετα σε αυτές, κυρίως λόγω της ισχυρής επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Όσοι αγωνίζονται για την αλλαγή, αντιμετωπίζουν τακτικά doxxing, ρητορική μίσους και απειλές θανάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσίως.

Με πληροφορίες από Euractive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραμένει στην φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα