ΑΘΗΝΑ
11:12
|
02.06.2023
Απαγόρευση του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων στις ΗΠΑ ακύρωσε σήμερα το απόγευμα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τερματίζοντας ένα δικαίωμα που προστατευόταν εδώ και περίπου μισό αιώνα.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου που βγήκε με ψήφους 6 υπέρ έναντι 3, αφορά την ακύρωση της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade που έκρινε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης.

What a Roe v. Wade Repeal Would Mean for California - The New York Times

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του στις αρχές Μαΐου όταν διέρρευσε στον Τύπο  εμπιστευτικό έγγραφο που έδειχνε τις προθέσεις της συντηρητικής πλειοψηφίας των δικαστών. Το γεγονός αυτό δίνει στις πολιτείες τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο θέμα των αμβλώσεων, κάτι που αφορά σχεδόν το 50% των πολιτειών που έχουν ήδη απαγορεύσει ή σχεδιάζουν να απαγορεύσουν το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Αργότερα απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφώνησε διάγγελμα εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «λυπηρή» για το Ανώτατο Δικαστήριο και την χώρα λέγοντας πως αφαίρεσε ένα συνταγματικό δικαίωμα από τον αμερικανικό λαό.

«Διακυβεύονται η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους» τόνισε προσθέτοντας ότι με αυτή την απόφαση σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα πλήττονται τα δικαιώματα των γυναικών ενώ πηγαίνουν τη χώρα πίσω ενάμιση αιώνα.

Διαβεβαίωσε επίσης πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στις πολιτείες με νομοθεσία που τα περιορίζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 100.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έχουν καταφύγει στο Τσαντ

Μέχρι και ποινή φυλάκισης σε παραβάτες… ινφλουένσερς ετοιμάζει η Γαλλία

Αιματηρές διαδηλώσεις στη Σενεγάλη με εννέα νεκρούς

Breaking borders: Τριήμερο φεστιβάλ στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα