ΑΘΗΝΑ
00:56
|
20.04.2024
Η Γερουσία ενέκρινε ένα μετριοπαθές νομοσχέδιο για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, με μια ιστορική απόφαση που ένωσε τα δύο κόμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της απόφασης που περιορίζει τη γενική κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε σήμερα τα ξημερώματα νομοθεσία ελέγχου στην οπλοκατοχή, την πρώτη ουσιαστική νομική αλλαγή που γίνεται για τα πυροβόλα όπλα στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Δεκαπέντε Ρεπουμπλικανοί ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην άνω αίθουσα του Κογκρέσου για να εγκρίνουν το μέτρο με 65 ψήφους υπέρ και 33 κατά, σε μια ιστορική απόφαση της Γερουσίας που ένωσε τα δύο κόμματα, παρά τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Κέβιν Μακάρθι, που προέτρεψε σε μαζική καταψήφιση του νομοσχεδίου, διατηρώντας τις παραδοσιακές θέσεις του κόμματος υπερ της γενικευμένης οπλοκατοχής.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν σκληρότερους ελέγχους του ιστορικού των αγοραστών κάτω των 21 ετών, περιορισμούς στην πώληση όπλων σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, αλλά και 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για προγράμματα ψυχικής υγείας και αναβαθμίσεις σχολικής ασφάλειας.

Επίσης, το νομοσχέδιο ζητάει χρηματοδότηση για την ενθάρρυνση των πολιτειών να εφαρμόσουν το νόμο αφαίρεσης των όπλων από «επικίνδυνα» άτομα, ενώ εμποδίζει την πώληση όπλων σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση των συντρόφων τους.

Αν και αρκετά μετριοπαθές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο βήμα διαχείρισης της ασύδοτης αγοραπωλησίας πυροβόλων όπλων, και ένα πρώτο μέτρο αντιμετώπισης της εκτεταμένης βίας των όπλων που μαστίζει τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ακόμα και συντηρητικές οργανώσεις της Αστυνομίας, όπως η Διεθνής Ένωση Αρχηγών Αστυνομίας.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε: «Αυτό δεν αποτελεί θεραπεία για τους τρόπους με τους οποίους η ένοπλη βία επηρεάζει το έθνος μας, αλλά είναι ένα πολύ καθυστερημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ, της πολιτείας όπου έλαβε χώρα το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε και ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι θα διεκδικήσει την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, καταδίκασε το νομοσχέδιο ως μια απόπερια «να προσπαθήσουμε να αφοπλίσουμε τους νομοταγείς πολίτες αντί να λάβουμε σοβαρά μέτρα για την προστασία των παιδιών μας».

Αν και οι αντινομίες για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων διαιρούν όλο και περισσότερο την αμερικάνικη κοινωνία, καθώς ο οποιοσδήποτε περιορισμός μπορεί να θεωρηθεί ότι καταπατάει τη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις από πυροβόλα όπλα στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας και στο σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, πυροδότησαν ισχυρές αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου αλλά και ατόμων της εξουσίας.

Η μάστιγα της βίας των όπλων στις ΗΠΑ στερεί τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ετησίως, ενώ τα φονικά σε σχολεία αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, σε μια νομοθεσία που θα έπρεπε να αλλάξει από την εποχή του πρώτου τραγικού περιστατικού μαζικής δολοφονίας στο λύκειο του Κόλουμπαϊν το 1999.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα