ΑΘΗΝΑ
23:32
|
26.04.2024
Η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε έναν κρατούμενο που συνελήφθη όταν ήταν 13 ετών για ύποπτη συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε έναν κρατούμενο που συνελήφθη όταν ήταν 13 ετών για ύποπτη συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ο Μουρτάτζα Κουρέιρις αντιμετώπιζε κάποτε τη θανατική ποινή, αν και τελικά καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης.

Κρατήθηκε το 2014, εν μέρει λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής του σε διαδηλώσεις κατά την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Ο Κουρέιρις πιστεύεται ότι ήταν ο νεότερος Σαουδάραβας κρατούμενος που κρατήθηκε για συμμετοχή σε πολιτικές διαμαρτυρίες.

Σε βίντεο φαινόταν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με άλλα παιδιά με ποδήλατα στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, όπου κατοικεί η σιιτική μουσουλμανική μειονότητα του βασιλείου στην οποία ανήκει.

Οι σιίτες της Σαουδικής Αραβίας παραπονιούνται εδώ και καιρό για διακρίσεις στη χώρα με την πλειοψηφία των μουσουλμάνων σουνιτών και ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ενθαρρυμένοι από εξεγέρσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο, βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Η αναταραχή καταπνίγηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας – και αρκετοί από τους εμπλεκόμενους τότε και σε διαδηλώσεις που ακολούθησαν συνελήφθησαν, με δεκάδες να εκτελούνται αργότερα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο Μουρτάτζα Κουρέιρις κρατήθηκε για αρκετά χρόνια χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Οι φωτογραφίες του πριν και του μετά λένε την ιστορία του – ένα παιδί όταν συνελήφθη για πρώτη φορά, είναι τώρα ένας γενειοφόρος νεαρός άνδρας.

Όταν τελικά δικάστηκε, κατηγορήθηκε ότι ανήκε σε εξτρεμιστική τρομοκρατική ομάδα. Κατηγορήθηκε ότι συνόδευε τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος φέρεται να είχε ρίξει βόμβες βενζίνης σε αστυνομικό τμήμα. Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη θανατική ποινή. Οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι μπορεί ακόμη και να βρεθεί αντιμέτωπος με τη σταύρωση.

Μια ομολογία προσκομίστηκε ως αποδεικτικό στοιχείο, αν και ο κ. Κουρέιρις υποστήριξε ότι αυτή είχε εξαχθεί υπό βασανιστήρια.

Η υπόθεση που αφορούσε έναν τόσο νεαρό κατηγορούμενο τράβηξε τη διεθνή προσοχή, κάτι που μπορεί κάλλιστα να έπαιξε ρόλο στην εξασφάλιση ότι τελικά θα καταδικαστεί σε φυλάκιση παρά στη θανατική ποινή.

Αρχικά για 12 χρόνια, στη συνέχεια μειώθηκε σε οκτώ. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε τώρα να αποφυλακιστεί.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση να τον ελευθερώσουν, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους για τον πιθανό σωματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο της κράτησής του – κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της οποίας φοβόταν την εκτέλεσή του.

Το 2020, εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα στη Σαουδική Αραβία, το οποίο καταργούσε τη θανατική ποινή για αδικήματα που διαπράχθηκαν ενώ ο κατηγορούμενος ήταν ανήλικος. Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει έκτοτε ανησυχία ότι αυτό μπορεί να μην τηρηθεί στην πράξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα