ΑΘΗΝΑ
11:36
|
19.04.2024
Η Σαουδική Αραβία έχει άρει το ανεπίσημο μποϊκοτάζ αγαθών και προϊόντων από την Τουρκία, μετά τη συμφιλίωση των δύο χωρών και των ηγετών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία έχει άρει το ανεπίσημο μποϊκοτάζ αγαθών και προϊόντων από την Τουρκία, μετά τη συμφιλίωση των δύο χωρών και των ηγετών τους μετά από χρόνια επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων, αναφέρει το Middle East Monitor.

Σε εμπορική εκδήλωση μεταξύ των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας Ματζίντ Μπιν Αμπντουλάχ αλ-Κασάμπι ανακοίνωσε ότι, από την Πέμπτη, δεν υπήρχαν τελωνειακοί περιορισμοί που να εμποδίζουν την εισαγωγή τουρκικών αγαθών στο βασίλειο. «Ας ενωθούμε και ας κάνουμε μια νέα αρχή συγκαλώντας επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σε ένα κοινό φόρουμ και ας προχωρήσουμε», είπε ο υπουργός.

Το 2020, το Ριάντ επέβαλε ένα σιωπηλό και ανεπίσημο μποϊκοτάζ στην Άγκυρα, εμποδίζοντας φορτηγά που κρατούσαν τουρκικά προϊόντα να εισέλθουν στο βασίλειο, αναγκάζοντας τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις να διακόψουν το εμπόριο τους με την Τουρκία και πιέζοντας τους επιχειρηματίες να τερματίσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα.

Αυτό το μποϊκοτάζ οφειλόταν κυρίως στη σύγκρουση στόχων εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας στην περιοχή, με τις δύο χώρες να υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη και να διαφωνούν για τη νομιμότητα της κυβέρνησης στην Αίγυπτο που εγκαταστάθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013. Η Τουρκία πίεζε επίσης να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018, στην οποία υποστήριξε ότι εμπλέκονταν η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ο διάδοχος του θρόνου.

Μετά το περασμένο έτος συμφιλιωτικών συνομιλιών και την παράδοση της υπόθεσης Κασόγκι από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο, οι δύο πρώην αντίπαλοι έχουν επαναφέρει τις σχέσεις τους μετά την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που η Σαουδική Αραβία δεν ήταν η πιο σημαντική αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές, το μποϊκοτάζ των τουρκικών αγαθών είχε ως αποτέλεσμα την απότομη μείωση των εξαγωγών προς το βασίλειο κατά σχεδόν 92 τοις εκατό έως το 2021. Εκτός από τις πολιτικές ευκαιρίες που φαινομενικά παρουσιάζει η συμφιλίωση στην Τουρκία, η επανέναρξη αυτών των εξαγωγών θεωρείται ως ένας τρόπος να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας της χώρας.

Στην εμπορική εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, Ναΐλ Ολπάκ, δήλωσε ότι στόχος της χώρας είναι να αυξήσει το διμερές εμπόριο με το βασίλειο από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Η οικονομική ανάκαμψη προβλέπεται επίσης να έρθει με τη μορφή της επανέναρξης των σαουδαραβικών επενδύσεων στην Τουρκία. Κατά την επίσκεψή του, ο Μπιν Σαλμάν συνοδευόταν από 35 επιχειρηματίες που υπέγραψαν σειρά συμφωνιών με τουρκικές εταιρείες. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Καλίντ αλ-Φαλίχ κάλεσε επίσης τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα επενδυτικά έργα του βασιλείου, τα οποία εκτιμάται ότι υπολογίζονται σε 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα