ΑΘΗΝΑ
23:09
|
26.04.2024
Στην «μεγαλύτερη αναθεώρηση της συλλογικής μας αποτροπής και άμυνας από τον Ψυχρό Πόλεμο» αναφέρθηκε ο Στόλτενμπεργκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων σε υψηλή ετοιμότητα σε πάνω από 300.000, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τους συμμάχους να υιοθετούν μια νέα στρατηγική που περιγράφει τη Μόσχα ως άμεση απειλή τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από τη συνεργασία και τον διάλογο που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει με τη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

«Επέλεξαν την αντιπαράθεση αντί για το διάλογο. Λυπούμαστε για αυτό – αλλά φυσικά, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταμορφώσει την υπάρχουσα δύναμη ταχείας αντίδρασης, τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία έχει ήδη περίπου 40.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, και θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό σε «πολύ πάνω από 300.000».

Στη σύνοδο κορυφής, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη γλώσσα του για τη Ρωσία από την τρέχουσα διατύπωση, που κατοχυρώθηκε στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας το 2010, η οποία περιγράφει τη Μόσχα ως στρατηγικό εταίρο.

«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι μονάδες μάχης του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, ειδικά στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, πρόκειται να ενισχυθούν σε επίπεδο ταξιαρχίας, με χιλιάδες σε ετοιμότητα σε πιο δυτικές χώρες όπως η Γερμανία ως ταχεία ενίσχυση, πρόσθεσε.

«Μαζί, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της συλλογικής μας αποτροπής και άμυνας από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ μείωσε τις ελπίδες για ουσιαστική πρόοδο σχετικά με την αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

«Δεν θα δώσω καμία υπόσχεση ούτε θα κάνω εικασίες για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η σύνοδος κορυφής δεν ήταν ποτέ προθεσμία», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τους ηγέτες και των τριών χωρών στη Μαδρίτη την Τρίτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα