ΑΘΗΝΑ
03:23
|
04.05.2024
H δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα που εμποδίζει τη Λουιζιάνα να εκτελέσει την απαγόρευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστής της Λουιζιάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισε προσωρινά την πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να τερματίσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η Λουιζιάνα είναι μία από τις 13 πολιτείες με «νόμους ενεργοποίησης» που έχουν σχεδιαστεί ώστε να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν αυστηρά τις αμβλώσεις εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε την απόφαση ορόσημο του 1973 Roe εναντίον Wade που αναγνώριζε το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως έγινε την Παρασκευή. 

H δικαστής του Πολιτικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Παροικίας της Ορλεάνης, Ρόμπιν Τζιαρούσο, εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα που εμποδίζει τη Λουιζιάνα να εκτελέσει την απαγόρευσή της μετά τη μήνυση της Hope Medical Group for Women, μιας από τις τρεις κλινικές αμβλώσεων της Λουιζιάνα, στο Σρίβπορτ.

Η κλινική υποστηρίζει ότι οι τρεις απαγορεύσεις του νόμου ενεργοποίησης της Λουιζιάνα παραβίαζαν τα δικαιώματά της σύμφωνα με το σύνταγμα της πολιτείας και «δεν υπάρχουν οι συνταγματικά απαιτούμενες εγγυήσεις για την αποτροπή της αυθαίρετης επιβολής».

Η Hope Medical υποστήριξε επίσης ότι οι νόμοι της πολιτείας καθιστούν αδύνατο να ξεχωρίσουμε πότε ισχύουν, εάν ένας ή όλοι ισχύουν συλλογικά και ποια ακριβώς συμπεριφορά απαγορεύεται, όπως εάν υπάρχουν εξαιρέσεις για να σωθεί η ζωή μιας εγκύου.

Αυτή η ασάφεια είχε ως αποτέλεσμα κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι να εκδίδουν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το εάν ισχύουν οι απαγορεύσεις ενεργοποίησης, υποστήριξε η αγωγή στο Πολιτικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Ορλεάνης.

Το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό της κλινικής, ανακοίνωσε ότι η παροχή αμβλώσεων επανέρχεται στην πολιτεία μετά την εντολή του Τζιαρούσο. H δικαστής όρισε ακρόαση την 8η Ιουλίου για να αποφασίσει εάν θα εμποδίσει περαιτέρω την επιβολή της απαγόρευσης.

Ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας, Τζεφ Λάντρι, χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή και σε μια εκδήλωση δήλωσε ότι όσοι αμφισβητούν τις απαγορεύσεις του κράτους «θα αντιμετωπίσουν σκληρή μάχη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα