ΑΘΗΝΑ
10:26
|
24.04.2024
Τουλάχιστον 18 τα θύματα από το χτύπημα με πυραύλους σε εμπορικό κέντρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταγγέλλουν τη θανατηφόρα χθεσινή επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, ως «αποτρόπαια» και έγκλημα πολέμου, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς οργής για την επίθεση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την με τον κατάλογο των νεκρών να μακραίνει συνεχώς, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές άλλα 59 άτομα έχουν τραυματιστεί, ενώ 25 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.  Το Κίεβο αναφέρει ότι περισσότερα από 400 άτομα και 70 μονάδες βρίσκονται επί ποδός για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης. 

Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν την «αποτρόπαια επίθεση» και σημείωσαν ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους αποτελούν «έγκλημα πολέμου». «Στεκόμαστε ενωμένοι με την Ουκρανία στο πένθος για τα αθώα θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης. Οι αδιάκριτες επιθέσεις σε αθώους πολίτες συνιστούν έγκλημα πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφεραν. 

«Σήμερα, υπογραμμίσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο επιλογής που μαίνεται εδώ και 124 ημέρες», συνέχισαν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, ανθρωπιστική καθώς και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί». «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τελειώσει η Ρωσία τον σκληρό και παράλογο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», τόνισαν.

Σε δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «απόλυτη φρίκη» του πυραυλικού πλήγματος και κάλεσε τον λαό της Ρωσίας να «δει την αλήθεια» καταπρόσωπο με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνόδευσε με βίντεο του κτιρίου στις φλόγες. «Μοιραζόμαστε την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων. Και την οργή μπροστά σε αυτό το αίσχος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο της G7 στη Βαυαρία, στη Γερμανία, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ρωσικά και στα ουκρανικά.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο κόσμος «νοιώθει αποτροπιασμό». Περιγράφοντας την πυραυλική επίθεση ως «την τελευταία χρονικά μιας σειράς ωμοτήτων», έγραψε στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ουκρανούς εταίρους τους και θα ζητήσουν η Ρωσία να λογοδοτήσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ευθύνονται για τις θηριωδίες.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό, τουλάχιστον. Οποιοδήποτε είδος μη στρατιωτικής υποδομής, που περιλαμβάνει προφανώς εμπορικά κέντρα και πολίτες, δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιούνται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα