ΑΘΗΝΑ
13:55
|
18.04.2024
Πιθανή μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες επιθετικές αναφορές, λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έκανε για την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τους Έλληνες «μέχρι να συνέλθουν» και συμπλήρωσε πως αυτός είναι ο λόγος που η Άγκυρα ακύρωσε τις συζητήσεις στο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα ισχυρίζεται πως είναι «στραμμένες» στη Ρωσία αλλά εκείνος θεωρεί πως αφορούν στην Τουρκία. 

Μιλώντας για τις επαφές που θα έχει στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σήμερα το πρωί, και πως ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο, στο περιθώριο της Συνόδου, προκειμένου να συζητήσουν το πάγωμα από την Ουάσιγκτον της αγοράς των μαχητικών F-16.

Σε σχόλιό του σχετικά με το βέτο που προβάλει η Άγκυρα για την ένταξη στην Βορειοατλαντκή Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει «συγκεκριμένα μέτρα και όχι κούφια λόγια» προκειμένου η χώρα του να εγκρίνει την είσοδο των δύο χωρών.

«Αντέχει το ΝΑΤΟ να χάσει μια ισχυρή χώρα όπως η Τουρκία; Είμαστε μέσα στις 5 κορυφαίες», ανέφερε σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Ερντογάν. «Τι έκανε η Συμμαχία όταν φορτηγά με όπλα παραδίδονταν σε τρομοκράτες; Όπλα στέλνονται από τις ΗΠΑ σε τρομοκράτες και χρησιμοποιούνται εναντίον της Τουρκίας. Το είπα στον Μπάιντεν και θα του το πω ξανά. Πώς είμαστε σύμμαχοι;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα