ΑΘΗΝΑ
14:25
|
26.04.2024
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς κρατά αιχμάλωτα δύο ψυχικά ασθενή άτομα ενάντια σε «όλους τους διεθνείς νόμους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες της Χαμάς δημοσίευσαν βίντεο που απεικονίζει αιχμάλωτο Ισραηλινό πολίτη που κρατείται χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας από το 2015, να κείτεται σε κρεβάτι νοσοκομείου φορώντας μάσκα οξυγόνου.

Πρόκειται για την πρώτη εικόνα του Χισάμ Αλ Σαΐντ που κυκλοφορεί από τότε που πέρασε τα σύνορα από το νότιο Ισραήλ στη Γάζα. Η δημοσίευση του βίντεο έρχεται μια ημέρα αφότου η Χαμάς δήλωσε ότι η κατάσταση ενός από τους Ισραηλινούς που κρατά αιχμαλώτους είχε επιδεινωθεί.

Στο βίντεο, ο Σαΐντ, 34 ετών, φαίνεται ξαπλωμένος με μια μάσκα να καλύπτει το στόμα και την μύτη του και μια φιάλη οξυγόνου δίπλα του. Εμφανίζεται κουρασμένος και ζαλισμένος. Δεν μιλάει και δεν υπάρχει ήχος.

Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ενδοφλέβιος ορός δίπλα στο κρεβάτι καθώς και μια εικόνα της ισραηλινής ταυτότητας του Σαΐντ. Ο Σαΐντ είναι μέλος της αραβικής μειονότητας των Βεδουίνων του Ισραήλ.

Το βίντεο τιτλοφορείται «Πλάνα του στρατιώτη στον στρατό κατοχής, Χισάμ Σαΐντ, που κρατείται από τις Ταξιαρχίες Κασάμ». Δεν έχει ημερομηνία, αλλά μια τηλεοπτική οθόνη που φαίνεται στο βίντεο δείχνει εικόνες από το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σαΐντ είναι ένας από τους δύο Ισραηλινούς πολίτες που πιστεύεται ότι κρατούνται από την Χαμάς. Η ισλαμική μαχητική ομάδα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες ή τον τόπο διαμονής των κρατουμένων της και δεν έχει επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να τους επισκεφτεί.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, καταδίκασε την δημοσίευση του βίντεο και δήλωσε ότι η Χαμάς κρατά αιχμάλωτα δύο ψυχικά ασθενή άτομα ενάντια σε «όλους τους διεθνείς νόμους».

«Η έκδοση βίντεο ενός άρρωστου ατόμου είναι μια απεγνωσμένη και απελπισμένη πράξη», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Οι ενέργειες της Χαμάς είναι απόδειξη ότι πρόκειται για μια κυνική τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το βίντεο καθυστέρησε κάθε πιθανότητα συμφωνίας.

Η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που καταδικάστηκαν για θανατηφόρες επιθέσεις, με αντάλλαγμα τους αιχμάλωτους Ισραηλινούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα