ΑΘΗΝΑ
01:49
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 46 τα θύματα. 16 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ρυμουλκό φορτηγού στο Τέξας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος του Σαν Αντόνιο.

«Παραλάβαμε μέχρι τώρα 46 πτώματα», ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι δεκαέξι «παράτυποι» μετανάστες -δώδεκα ενήλικοι και τέσσερα παιδιά- διακομίστηκαν σε νοσοκομεία έχοντας «τις αισθήσεις τους». Ανάμεσα στους νεκρούς, τόνισε, δεν υπάρχουν παιδιά, ωστόσο πολλά θύματα κατά τις πληροφορίες που έδωσε ήταν έφηβοι και νέοι.

Η ζοφερή ανακάλυψη έγινε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε μια περιοχή του νοτιοδυτικού Σαν Αντόνιο κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Κάποιος που εργάζεται στην περιοχή ανέφερε ότι άκουσε μια κραυγή για βοήθεια και εντόπισε τουλάχιστον ένα πτώμα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Φορτηγά όπως αυτό που βρέθηκε στο Σαν Αντόνιο, περίπου 240 χιλιόμετρα από τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, αποτελούν συχνά μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούν μετανάστες χωρίς χαρτιά που θέλουν να φθάσουν στο αμερικανικό όνειρο.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο εγχείρημα: τα φορτηγά σπανίως έχουν κλιματιζόμενα ρυμουλκά και οι άνθρωποι που επιβιβάζονται σε αυτά κινδυνεύουν να υποστούν αφυδάτωση, ακόμη και να πεθάνουν.

«Οι ασθενείς που είδαμε έκαιγαν, είχαν θερμοπληξία, εξάντληση λόγω της ζέστης, και δεν υπήρχε ίχνος νερού στο ρυμουλκό», ανέφερε ο επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος του Σαν Αντόνιο, όπου η θερμοκρασία έφθανε χθες τους 39,4 C, με υψηλή υγρασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, οι άνδρες του βρέθηκαν μπροστά «σ’ έναν σωρό πτώματα».

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Έμπραντ δήλωσε ότι ο μεξικανός πρόξενος στο Σαν Αντόνιο κατευθυνόταν στον τόπο του συμβάντος, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η εθνικότητα των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστη, αλλά αξιωματούχοι της Γουατεμάλας ανέφεραν σε δήλωση ότι οι αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού επιβεβαίωσαν πως ορισμένα από τα θύματα είναι από τη Γουατεμάλα. Αξιωματούχοι του προξενείου της Γουατεμάλας δήλωσαν ότι επισκέπτονται ένα νοσοκομείο για να δουν εάν δύο από τα παιδιά που επέζησαν είναι από τη Γουατεμάλα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας δήλωσε ότι διερευνά εάν κάποιο από τα θύματα ήταν από την Ονδούρα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Αντόνιο Ουίλιαμ ΜακΜάνους έκανε λόγο για το χειρότερο συμβάν του είδους στην ιστορία της πόλης και ανακοίνωσε πως τρία πρόσωπα έχουν συλληφθεί, ενώ οι έρευνα για το τραγικό συμβάν συνεχίζεται από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, επέρριψε ευθύνες στην μεταναστευτική πολιτική του προέδρου της χώρας. «Αυτοί οι νεκροί είναι ευθύνη του Μπάιντεν. Είναι το αποτέλεσμα της θανάσιμης πολιτικής του ανοίγματος των συνόρων», δήλωσε.

Οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πολύ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, παρότι ο αρχηγός του κράτους προσπαθεί να φρενάρει τα μεταναστευτικά κύματα, έχοντας εμπιστευθεί στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Τον Ιούλιο του 2017, είχε καταγραφεί παρόμοια τραγωδία, όταν δέκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στο ρυμουλκό φορτηγού που εντοπίστηκε από την αστυνομία του Σαν Αντόνιο σε χώρο στάθμευσης σούπερ μάρκετ. Ο οδηγός του φορτηγού, Τζέιμς Μάθιου Μπράντλι Τζούνιορ, καταδικάστηκε το 2018 σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στην διακίνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα