ΑΘΗΝΑ
02:29
|
20.04.2024
Πρόκειται για το γηραιότερο άτομο που έχει δικαστεί για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε έναν 101χρονο πρώην δεσμοφύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Josef Schuetz, το γηραιότερο άτομο μέχρι στιγμής που έχει δικαστεί για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, κρίθηκε χθες ένοχος για συνέργεια σε φόνους, για την περίοδο που εργαζόταν ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο Sachsenhausen στο Oranienburg, βόρεια του Βερολίνου.

Ο συνταξιούχος, ο οποίος τώρα ζει στην πολιτεία του Βρανδεμβούργου, είχε δηλώσει αθώος, λέγοντας ότι δεν έκανε «τίποτα απολύτως» και ότι δεν γνώριζε τα φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο στρατόπεδο. «Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ», είπε μετά το τέλος της δίκης του που ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι «εν γνώσει του και πρόθυμα» συμμετείχε στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων στο στρατόπεδο και ζήτησαν να τιμωρηθεί με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο , ο Schuetz είπε ότι είχε εργαστεί ως εργάτης σε φάρμα κοντά στο Pasewalk στη βορειοανατολική Γερμανία κατά την εν λόγω περίοδο.

Ωστόσο, το δικαστήριο θεώρησε αποδεδειγμένο ότι ο τότε 21χρονος Γερμανός, εργάστηκε στο στρατόπεδο στα περίχωρα του Βερολίνου μεταξύ 1942 και 1945 ως στρατευμένο μέλος της παραστρατιωτικής πτέρυγας του Ναζιστικού Κόμματος.

Παρά την καταδίκη του, είναι πολύ απίθανο να φυλακιστεί, δεδομένης της ηλικίας του.

Το Sachsenhausen ιδρύθηκε το 1936 ως το πρώτο νέο στρατόπεδο αφού ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε στα SS τον πλήρη έλεγχο του συστήματος των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατήθηκαν εκεί μεταξύ 1936 και 1945. Δεκάδες χιλιάδες τρόφιμοι πέθαναν από πείνα, ασθένειες, καταναγκαστική εργασία και άλλες αιτίες, καθώς και συνεπεία ιατρικών πειραμάτων και συστηματικών επιχειρήσεων εξόντωσης των SS, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών, απαγχονισμών και θαλάμων αερίων.

Οι ακριβείς αριθμοί για τους νεκρούς ποικίλλουν, με τις ανώτερες εκτιμήσεις να είναι περίπου 100.000, αν και οι μελετητές προτείνουν ότι οι αριθμοί από 40.000 έως 50.000 είναι πιθανώς πιο ακριβείς.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα