ΑΘΗΝΑ
15:44
|
20.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τη χρήση καπνού στο 5 τοις εκατό του πληθυσμού της ή χαμηλότερα έως το 2040.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση όλων των αρωματισμένων προϊόντων θέρμανσης καπνού ως μέρος του στόχου της να μειώσει τη χρήση καπνού στο 5 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ έως το 2040.

Οι πωλήσεις προϊόντων θέρμανσης καπνού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην Ευρώπη. Από το 2018 έως το 2020, οι πωλήσεις θερμαινόμενων τσιγάρων εκτινάχθηκαν από 924 εκατομμύρια σε 19,7 δισεκατομμύρια, αύξηση μεγαλύτερη του 2.000 τοις εκατό, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα διογκούμενα ποσοστά πωλήσεων και το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά υπερβαίνουν πλέον το 2,5 τοις εκατό των συνολικών πωλήσεων προϊόντων καπνού, ικανοποιούν τις προϋποθέσεις για την ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προϊόντα θέρμανσης καπνού επιτρέπουν στους ανθρώπους να καπνίζουν μια μορφή τσιγάρου σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τα κανονικά τσιγάρα, μειώνοντας το επίπεδο των τοξινών σε σύγκριση με το κανονικό κάπνισμα.

Παρ ‘όλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση καπνού και νικοτίνης και άλλων χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν καρκίνο.

«Με 9 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα να προκαλούνται από τον καπνό, θέλουμε να κάνουμε το κάπνισμα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να σώσουμε ζωές», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τη χρήση καπνού στο 5 τοις εκατό του πληθυσμού της ή χαμηλότερα έως το 2040.

«Οι ισχυρότερες δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού, η αυστηρότερη επιβολή και η ευθυγράμμιση με τις νέες εξελίξεις για την αντιμετώπιση της ατελείωτης ροής νέων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά – ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την προστασία των νεότερων – είναι το κλειδί για αυτό», πρόσθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η συγκεκριμένη τάση παρατηρείται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε την πώληση ατμιστών με γεύση Juul, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα σχετικά με την τοξικότητα αυτών των προϊόντων, τα οποία περιέχουν νικοτίνη.

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πρόταση της Επιτροπής πριν τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους οκτώ μήνες για να ενσωματώσουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και άλλους τρεις μήνες πριν από την εφαρμογή των διατάξεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα