ΑΘΗΝΑ
19:01
|
26.04.2024
Μεταξύ των εικόνων που τραβήχτηκαν ήταν οι πρώτες φωτογραφίες του νότιου πόλου του Άρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα κινεζικό διαστημικό σκάφος κατάφερε να φωτογραφήσει ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, συμπεριλαμβανομένου του νότιου πόλου του. Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Tianwen-1 έκανε τον κύκλο του Άρη περισσότερες από 1.300 φορές από τις αρχές του περασμένου έτους, όπως αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Ο νότιος πόλος του Άρη.

Το κινεζικό Tianwen-1 έφτασε με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021 στην πρώτη αποστολή της χώρας στον Άρη. Ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης έχει αναπτυχθεί από τότε στην επιφάνεια ενώ ένας δορυφόρος παρατηρούσε τον πλανήτη από το διάστημα.

Μεταξύ των εικόνων που τραβήχτηκαν από το διάστημα ήταν οι πρώτες φωτογραφίες του νότιου πόλου του Άρη, όπου βρίσκονται σχεδόν όλοι οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη.

Το 2018, ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας είχε ανακαλύψει νερό κάτω από τους πάγους του νότιου πόλου του πλανήτη. 

Valles Marineris

Άλλες φωτογραφίες που τράβηξε το Tianwen-1 απεικονίζουν το φαράγγι Valles Marineris, μήκους 4.000 χιλιομέτρων, και κρατήρες πρόσκρουσης σε ορεινές περιοχές στα βόρεια του Άρη, γνωστές ως Arabia Terra.

Arabia Terra

Το Tianwen-1 έστειλε επίσης εικόνες υψηλής ανάλυσης του χείλους του τεράστιου κρατήρα Maunder, καθώς και μια κάτοψη του ηφαιστείου Ascraeus Mons, ύψους 18.000 μέτρων, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διαστημόπλοιο Mariner 9 της NASA περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν.

Ascraeus Mons
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα