ΑΘΗΝΑ
12:30
|
26.04.2024
Η αποτρόπαιη δολοφονία ενός Ινδουιστή ράφτη στο κρατίδιο Ρατζαστάν της Ινδίας έχει πυροδοτήσει θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποτρόπαιη δολοφονία ενός Ινδουιστή ράφτη στο κρατίδιο Ρατζαστάν της Ινδίας έχει πυροδοτήσει θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή. Δύο μουσουλμάνοι συνελήφθησαν στην πόλη Ουνταϊπούρ, επειδή αποκεφάλισαν έναν ινδουιστή ράφτη, μετά από βλάσφημα σχόλια εις βάρος του Μωάμεθ.

Οι δύο δράστες εισχώρησαν στο μαγαζί του άτυχου Ινδού ράφτη, υποδυόμενοι τους πελάτες, και έπειτα τον αποκεφάλισαν.

Με ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δύο άντρες υποδείκνυαν έναν μπαλτά, λέγοντας ότι με αυτόν εκδικήθηκαν την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ που προκάλεσε το θύμα. Αναφέρθηκαν επίσης στη Νουπούρ Σαρμά , μια πρώην εκπρόσωπο του κυβερνώντος ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατιγια Τζανατα (BJP), καθώς οι δηλώσεις, της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για τον Προφήτη προκάλεσαν εγχώρια και διεθνή οργή.

Σε ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ένας από τους δράστες συνέχισε να απειλεί και τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, λέγοντας ότι η λεπίδα τους θα τον βρει κι αυτόν.

Φοβούμενη ακραία επεισόδια βίας, η αστυνομία απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις και ανέστειλε τις υπηρεσίες του Διαδικτύου μια ημέρα αφότου δύο μουσουλμάνοι δημοσίευσαν το βίντεο που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Ινδού ράφτη στην πόλη Ουνταϊπούρ.

«Είμαστε υπό αυστηρές εντολές για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας ή διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την καταδίκη της δολοφονίας», είπε ο Χάουα Σινγκ Γκουμάρια, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στο Ρατζαστάν, προσθέτοντας ότι το έγκλημα προκάλεσε «κύματα σοκ στη χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Άμιτ Σαχ είπε σε tweet ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέλαβε την έρευνα για τη «βίαιη δολοφονία» του Κανχάγια Λαλ Τέλι, δίνοντας το πλήρες όνομα του θύματος.

Σύμφωνα με τον Μπαβαρλάλ Θόντα, δικοικητή της πόλης Ουνταϊπούρ, ο ράφτης είχε τεθεί υπό κράτηση λόγω μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποστήριξη της εκπρόσωπου του BJP που εντοπίστηκε στο κινητό του τηλέφωνο, και ότι μετά την απελευθέρωση ο Τέλι δήλωσε στην αστυνομία στις 15 Ιουνίου πως δεχόταν απειλές από κάποια ομάδα.

«Οι τρομοκράτες εκτέλεσαν τον πατέρα μου με τον πιο σοκαριστικό τρόπο, η χώρα πρέπει να σταθεί δίπλα στην οικογένειά μας και να απαιτήσει δικαιοσύνη», είπε στο Reuters ο γιος του θύματος, Γιας, μετά την αποτέφρωση του σώματος του πατέρα του την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, πολιτικοί και εξέχοντες ισλαμιστές ιεροκήρυκες καταδίκασαν τη δολοφονία.

«Το περιστατικό έχει συγκλονίσει τους οπαδούς του Ισλάμ, η αποτρόπαια πράξη που διέπραξαν δύο άνδρες είναι απολύτως αντι-ισλαμική», δήλωσε ο Μολάνα Αχμάντ Σαντίκι, ένας μουσουλμάνος κληρικός που εδρεύει στο Ουνταϊπούρ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ανέστειλαν τις υπηρεσίες του Διαδικτύου σε πολλά μέρη του Ρατζαστάν για να αποτρέψουν την κυκλοφορία του βίντεο που κοινοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους.

Ο πρωθυπουργός Μόντι δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό στην Ουνταϊπούρ. Όμως, ο πρώην επικεφαλής υπουργός του Ρατζαστάν, Βασούνταρα Ράτζε, ο οποίος ανήκει στο BJP, κατηγόρησε το Κόμμα του Κογκρέσου, που τώρα διοικεί το κράτος, για την «κοινοτική φρενίτιδα και βία» που έχει προκύψει εκεί.

Η Ινδία έχει μια φρικτή ιστορία θρησκευτικής βίας και χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία το 1947.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα