ΑΘΗΝΑ
21:56
|
19.04.2024
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 20.000 επιπλέον δυνάμεις στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 100.000.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν περισσότερα αντιτορπιλικά πλοία, συστήματα αεράμυνας και στρατεύματα προς τα ανατολικά τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Είπα ότι ο Πούτιν επιθυμεί την φινλανδοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Θα πάρει τη ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που δεν ήθελε, αλλά ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει για την εξασφάλιση της ασφάλειας για την Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι απαραίτητο».

Οι κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα προσθέσουν σημαντική δύναμη πυρός στην Ευρώπη και θα σηματοδοτήσουν μια βαθύτερη αμερικανική δέσμευση προς τις χώρες του ανατολικού μετώπου του ΝΑΤΟ, οι οποίες ανησυχούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της προς τα δυτικά εάν είναι επιτυχής στην Ουκρανία.

«Η θέση μου είναι ότι μόλις η Ρωσία πάρει ολόκληρη την Ουκρανία, θα προχωρήσει μακρύτερα. Στη Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Ρουμανία», δήλωσε ο Γιάροσλαβ Ναντ, υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, στο POLITICO. «Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Η Σλοβακία έστειλε το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό της σύστημα S-300 στην Ουκρανία αυτή την άνοιξη, λαμβάνοντας πυραυλικούς εκτοξευτήρες Patriot από την Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Ο Ναντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει και άρματα μάχης T-72, εάν μπορούν να αντικατασταθούν από την Δύση.

Ενώ οι νέες κινήσεις του Μπάιντεν δεν περιλαμβάνουν την Σλοβακία, μια αμερικανική ταξιαρχία θα κατευθυνθεί στη Ρουμανία ως μέρος μιας νέας αμερικανικής παρουσίας στη χώρα, μια δυνατότητα που το Βουκουρέστι έχει ζητήσει εδώ και καιρό. Ο αμερικανικός στρατός θα εδραιωθεί επίσης περαιτέρω στην Πολωνία, δημιουργώντας ένα μόνιμο αρχηγείο του τακτικού στρατού, ένα αρχηγείο φρουράς του στρατού ξηράς και ένα τάγμα υποστήριξης πεδίου στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αναπτύξει μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων και μια ταξιαρχία αεροπορίας στην Πολωνία το 2017 και οι νέες αναπτύξεις θα βοηθήσουν στην επιμελητεία και τον σχεδιασμό ασκήσεων στα ανατολικά.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα «ενισχύσει επίσης τις εκ περιτροπής αναπτύξεις του – οι οποίες περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα, αεροπορία, αεράμυνα και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων» στην περιοχή της Βαλτικής, θα οργανώσει νέες μονάδες αεράμυνας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και θα στείλει δύο νέες μοίρες πολεμικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 20.000 επιπλέον δυνάμεις στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το σύνολο σε πάνω από 100.000.

Πιθανώς το μεγαλύτερο και πιο ορατό μέρος των νέων αναπτύξεων θα είναι δύο ακόμη αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke που θα μεταφερθούν στη Ρότα της Ισπανίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των αμερικανικών πολεμικών πλοίων εκεί στα έξι. Τα πλοία αυτά είναι ικανά να εκτελούν αποστολές αεράμυνας και να εκτοξεύουν κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ στην ενδοχώρα. Τα αντιτορπιλικά θα συμβάλλουν στην περιπολία της Μεσογείου θα παρέχουν πυραυλική άμυνα για τους συμμάχους της Νότιας Ευρώπης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα