ΑΘΗΝΑ
07:15
|
26.04.2024
Περί τις 100 εταιρείες ρωσικών συμφερόντων έβαλαν λουκέτο, απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτές πληγές και στην κυπριακή οικονομία αφήνει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς πέραν του εκτινασσόμενου πληθωρισμού και της ακρίβειας, τα συνεχιζόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις και εταιρίες ρωσικών συμφερόντων, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του παραγωγικού κορμού της χώρας, αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες άνεργους.

Το κύμα απολύσεων μεγαλώνει, όπως αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της Cyprus Times,  και οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών που έμειναν εν μία νυκτί χωρίς μισθό, επιχειρούν να οργανωθούν διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Ήδη έχει κατατεθεί αίτημα για σύσταση σωματείου υπό την ονομασία Ε.S.A.P.A. (European Sanctions Affecting People Association), την εκπροσώπηση του οποίου ανέλαβε η δικηγόρος κ. Μαρία Ιωαννίδου.

«Σκοπός του Σωματείου είναι να βρεθεί μία δίκαιη λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους που, από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν εκτεθειμένοι και περιθωριοποιημένοι από την ίδια κοινωνία η οποία τους επευφημούσε σε άλλες περιόδους, καθώς οι ρωσικές εταιρείες ήταν και είναι, αναμφίβολα, μία από τις βασικές λίθους στις οποίες στηρίζεται η κυπριακή οικονομία. Κανένας από τους εν λόγω Κύπριους κατοίκους δεν ανέμενε ούτε και μπορούσε να προβλέψει το ξαφνικό κλείσιμο της εταιρείας, καθώς ήταν οικονομικά πολύ προσοδοφόρα και σταθερή επιχείρηση» αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αρχικά η κ. Ιωαννίδου, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ανέλαβε τις υποθέσεις των 150 περίπου εργαζομένων που έμειναν άνεργοι με το κλείσιμο δύο εταιρειών στην Λεμεσό, της SCF Management Services (Cyprus) LTD και της Sovcomflot’s Cyprus LTD, ωστόσο ο αριθμός αυτός φαίνεται να μεγαλώνει συνεχώς, με 50 ακόμα άτομα να έχουν προσεγγίσει το υπό ίδρυση σωματείο σήμερα, από δύο ακόμα εταιρείες που έβαλαν λουκέτο.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η κυρία Ιωαννίδου, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ο αριθμός των εταιρειών στη Λεμεσό που έκλεισαν πλησιάζει τις 100. «Σήμερα το μάθαμε κι εμείς, είναι 100 εταιρείες που έκαναν αίτημα στο κράτος για να πληρώσουν εργαζομένους». Ερωτηθείσα για πόσους εργαζόμενους μιλούμε εφόσον ο αριθμός των εταιρειών είναι τόσο μεγάλος, εξέφρασε άγνοια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές είναι μόνο οι ρωσικές εταιρείες που έκλεισαν. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες που διέθεταν ρωσικά τμήματα και αυτά έχουν πλέον κλείσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα