ΑΘΗΝΑ
22:56
|
16.04.2024
Μια καταδίκη-δικαίωση για τα θύματα της σεξουαλικής βίας, ιδιαίτερα εκείνων που μπορεί ακόμα να διστάζουν να μιλήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο τραγουδιστής της R&B, R. Kelly, για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών. Ο 55χρονος καλλιτέχνης κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, εκβιασμό και άλλες εννέα κατηγορίες. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 25 ετών για τον τραγουδιστή, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια.

Οι συνήγοροι του R. Kelly, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ρόμπερτ Σιλβέστερ Κέλι, ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Υποστηρίζουν ότι ο εντολέας τους θα έπρεπε να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση ζητώντας να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό η τραυματική παιδική ηλικία του «που περιελάμβανε σοβαρή, παρατεταμένη παιδική σεξουαλική κακοποίηση, φτώχεια και βία».

Για δεκαετίες ο τραγουδιστής της R&B κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του για να αναγκάζει τα θύματά του σε τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες. Η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου, Αν Ντόνελι, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος επιδεικνύει μια «αδιανόητη αδιαφορία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο».

Αρκετές γυναίκες-θύματα του R. Kelly κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δίκης. «Με ανάγκασες να κάνω πράγματα που διέλυσαν το πνεύμα μου. Κυριολεκτικά ευχόμουν να πεθάνω εξαιτίας του πώς με έκανες να νιώσω», είπε μία επιζήσασα, υπό καθεστώς ανωνυμίας, απευθυνόμενη στον Kelly που κρατούσε τα χέρια του σταυρωμένα και τα μάτια του χαμηλωμένα. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και δεν αντέδρασε στο άκουσμα της ποινής.

Η δικαστής Αν Ντόνελι εξήγησε ότι ο διάσημος τραγουδιστής με «όπλο» τη σεξουαλική πράξη υπέβαλε τα θύματά του σε διεστραμμένες και σαδιστικές πράξεις όταν ήταν ανήλικοι. Αρκετά απ’ τα θύματα είπαν ότι απαιτούσε να τηρούν αυστηρά κανόνες όπως το να παίρνουν την άδειά του για να φάνε ή να πηγαίνουν στην τουαλέτα και να γράφουν επιστολές που υποτίθεται ότι τον απαλλάσσουν από οποιαδήποτε αδικοπραγία. «Τους δίδαξες ότι αγάπη σημαίνει δουλεία και βία», είπε χαρακτηριστικά η περιφερειακή δικαστής.

Η δίκη του R. Kelly στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης διήρκησε έξι εβδομάδες.

Οι πρώτες καταγγελίες σε βάρος του R. Kelly για κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών άρχισαν να κυκλοφορούν δημόσια τη δεκαετία του 1990. Τον μήνυσε το 1997 μια γυναίκα που ισχυρίστηκε σεξουαλική παρενόχληση ενώ ήταν ανήλικη και αργότερα αντιμετώπισε κατηγορίες για παιδική πορνογραφία σχετικά με ένα άλλο κορίτσι στο Σικάγο. Ένα δικαστήριο εκεί τον αθώωσε το 2008 και διευθέτησε την αγωγή. Το κίνημα #MeToo και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Surviving R. Kelly» αποτέλεσαν το έναυσμα για τη νέα δίωξη του τραγουδιστή. Στο ντοκιμαντέρ πρώην συνεργάτιδες του μουσικού καταγγέλλουν ότι υπήρξαν μάρτυρες σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ εκείνου και τριών ανήλικων κοριτσιών, ανάμεσά τους και η Aaliyah (που απεβίωσε το 2001), ηλικίας 15 ετών εκείνη την εποχή.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ξημερώσει η ημέρα που το δικαστικό σύστημα θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα δικαίωνε όλα αυτά τα κορίτσια. Σήμερα αισθάνομαι περήφανη για το δικαστικό μου σύστημα, περήφανη για τους συναδέλφους μου που επέζησαν και απολύτως ικανοποιημένη από την έκβαση της δίκης», δήλωσε η Τζοβάντε Κάνινχαμ, τραγουδίστρια και πρώην συνεργάτιδα του R. Kelly.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα