ΑΘΗΝΑ
14:13
|
16.04.2024
Ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25 στη βουλή σχετικά με τη λειτουργεία ζωολογικών πάρκων και τις επισκέψεις μαθητών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή την πρόσφατη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη διαφυγή του, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, με θέμα: «Η θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο γεννά επιτακτική ανάγκη πλήρους ελέγχου της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η θανάτωση του χιμπατζή «προκάλεσε δικαίως έντονες αντιδράσεις, ανοίγοντας ξανά την ευρύτερη συζήτηση για τη λειτουργία και την ανάγκη ύπαρξης ζωολογικών κήπων», καθώς και ότι «δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καταφεύγει στη θανάτωση άγριων ζώων μετά από διαφυγή τους».

Οι ερωτώντες βουλευτές, αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης ότι «το έτος 2016, μετά από μακρά και επίπονη διαδικασία, εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η οποία συμπεριέλαβε στους Γενικούς Όρους την υποχρέωση να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία των ζωολογικών κήπων και την τήρηση των διατάξεων του ν. 4039/2012 και ειδικότερα του άρθρου 13 αυτού που απαγορεύει τη διεξαγωγή παραστάσεων με τη συμμετοχή ζώων. Η συμπερίληψη των όρων αυτών στην ΑΕΠΟ οδήγησε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στην επιβολή προστίμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κατόπιν διαπίστωσης παραβίασης των όρων αυτών όσον αφορά το δελφινάριο,  ενώ στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας προχώρησαν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας όσον αφορά το δελφινάριο και την επαναλειτουργία κατόπιν με αυστηρούς όρους».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «η άγρια πανίδα δεν έχει καμία θέση σε κλουβιά και βιτρίνες με αμφίβολης ποιότητας αποτελέσματα ως προς τους εκπαιδευτικούς σκοπούς, γεγονός που έχει τονιστεί και από μερίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η μόνη ανάγκη που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις θα ήταν η περίθαλψη άγριων ζώων και η παραμονή τους μόνο εφόσον θα είναι αδύνατη αντικειμενικά η επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον τους. Προφανώς, τα άγρια ζώα σε όσο καλές συνθήκες κι αν διαβιούν εντός ζωολογικών κήπων πάντα θα προσπαθούν να διαφύγουν ενεργοποιώντας έτσι πρωτόκολλα ασφαλείας που οδηγούν συχνά στη θανάτωσή τους εφόσον κρίνονται επικίνδυνα για επιθέσεις σε ανθρώπους».

Ερώτηση προς την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνας Αρσένης, για τις επισκέψεις μαθητών στο Αττικό και άλλα ζωολογικά πάρκα.

Στην ερώτησή του ο κ. Αρσένης επικαλείται την επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας που τονίζει ότι απ’ το περιστατικό εγείρονται δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ένα είναι η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες του πάρκου, ενηλίκων και παιδιών και το δεύτερο είναι ηθικής τάξης και έχουν να κάνουν με τον βασανισμό των ζώων.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας:

«Στις 25 Ιουνίου ημέρα Σάββατο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι υπεύθυνοι του ‘πάρκου’ σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αρσενικό χιμπατζή που τόλμησε να αποδράσει από το κλουβί του. Στην συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν ξανασυμβεί ανάλογα περιστατικά όπως το 2018 που θανατώθηκαν δυο τζάγκουαρ, το 2022 όταν κατέρρευσε οροφή με αποτέλεσμα να φύγουν 40 εξωτικά πουλιά ενώ στο δελφινάριο έχουν βρει τον θάνατο 6 δελφίνια.

Η ελληνίδα κτηνίατρος δρ. Άννα Κατωγυρίτη, συνεργάτιδα της διάσημης δρ. Τζέιν Γκούντολ (η οποία επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος μέσα από την έρευνά της για τις συμπεριφορές των άγριων χιμπαντζήδων στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας) μίλησε για το πόσο αντιεκπαιδευτικό είναι να πηγαίνει η Πολιτεία τα παιδιά σε χώρους βασανισμού των ζώων καθώς και το πόσο μη ηθική είναι η στάση να στερείς από τα άγρια ζώα το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ελευθερία τους καθώς και το να ζουν στα μέρη, όπου ο άνθρωπος και όχι η Φυση καθόρισε.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε επιστολή της προς εσάς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προφανώς εγείρονται δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και παράμετροι, που η Πολιτεία δεν επιτρέπεται πλέον να μην τα λάβει υπόψη της. Το ένα είναι η επικινδυνότητα για τους επισκέπτες του πάρκου, ενηλίκων και παιδιών, παρά τα όποια μέτρα ανακοινωθούν, ότι το πάρκο θα πάρει, όπως μέτρα ελήφθησαν και το 2019 αλλά δεν απέτρεψαν το τελευταίο συμβάν, που εκτός από το ζώο θα μπορούσε να είναι μοιραίο και για κάποιον επισκέπτη. Το δεύτερο ζήτημα, που εγείρεται είναι ηθικής τάξης.

Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται, ενώ αντίθετα ο ‘νοήμων’ άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας. Τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα – δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε  σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την Ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος. Ευελπιστώντας ότι θα κάνετε δεκτό το αίτημα για απαγόρευση των «εκπαιδευτικών» εκδρομών και όχι παρότρυνση προς τους εκπαιδευτικούς να μην οργανώνουν τέτοιες επισκέψεις»,

Ερωτάται η Υπουργός

Δεδομένου ότι η αιχμαλωσία δεν είναι εκπαιδευτικό θέαμα θα απαγορεύσετε τις επισκέψεις μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και σε άλλους παρόμοιους χώρους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα