ΑΘΗΝΑ
08:05
|
28.04.2024
Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 άφησε πίσω της 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μόνος επιζών δράστης από τη δεκαμελή ομάδα που εξαπέλυσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία και φόνους.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στις επιθέσεις σε μπαρ, εστιατόρια, στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου του Παρισιού και τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν. Επιθέσεις, οι οποίες άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης άλλους 19 άνδρες που εμπλέκονται στις επιθέσεις του 2015, έξι από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Η δίκη -η μεγαλύτερη στη σύγχρονη γαλλική ιστορία- ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για περισσότερους από εννέα μήνες, θύματα, δημοσιογράφοι και οι οικογένειες των νεκρών πέρασαν από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του δικαστηρίου στο Παρίσι όπου και ανασυντέθηκε η ιστορία της χειρότερης επίθεσης στη Γαλλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην αρχή της δίκης ο Αμπντεσλάμ εμφανίστηκε προκλητικός, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «στρατιώτη» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά αργότερα ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα, λέγοντας στην καταληκτική του απολογία ότι «δεν είναι δολοφόνος» και ότι το να τον καταδικάσουν για φόνο θα ήταν «αδικία».

Υποστήριξε επίσης κατά τη διάρκεια της δίκης ότι αποφάσισε να μην πυροδοτήσει το γιλέκο αυτοκτονίας που φορούσε τη νύχτα της επίθεσης και το πέταξε σε κάδο, σε προάστιο του Παρισιού.

Ωστόσο, το δικαστήριο δέχθηκε ως αληθή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το γιλέκο αυτοκτονίας ήταν ελαττωματικό, και ως εκ τούτου δεν θεώρησε ότι ο κατηγορούμενος είχε αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

Η ισόβια ποινή που του επεβλήθη σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα αποφυλάκισης μετά από 30 χρόνια. Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή στο δικονομικό σύστημα της Γαλλίας, και έχει εκδοθεί έως τώρα μόνο τέσσερις – για εγκλήματα που σχετίζονται με βιασμό και δολοφονία ανηλίκων.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 19 ακόμα άτομα που ξεκινούν από δύο έτη.

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί , ο οποίος παραδέχτηκε ότι οδήγησε ορισμένους από τους δράστες του Παρισιού στην πρωτεύουσα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με τουλάχιστον 22 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο Μοχάμεντ Μπακκάλι, Βελγομαροκινός συντονιστής, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση επειδή έπαιξε «κλειδί ρόλο στην επιμελητεία των επιθέσεων». Κατηγορήθηκε ότι νοίκιαζε κρησφύγετα στις Βρυξέλλες για να στεγάσει τους δράστες.

Ο Σουηδός πολίτης Οσάμα Κραγιέμ και ο Τυνήσιος Σοφιέν Αγιάρι καταδικάστηκαν επίσης σε 30 χρόνια φυλάκιση για τον σχεδιασμό μιας ξεχωριστής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ως μέρος της ίδιας υπόθεσης.

Έξι ακόμα κατηγορούμενοι, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δικάστηκαν ερήμην τους.

Με πληροφορίες από BBC, France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα