ΑΘΗΝΑ
07:56
|
24.04.2024
Στους 103 ανέρχονται οι νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος πριν έναν χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές στο Σουδάν κάλεσαν σε μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα Πέμπτη για να απαιτήσουν την ανατροπή του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Οκτωβρίου που ώθησε τις ξένες κυβερνήσεις να περικόψουν τη βοήθεια προς τη χώρα, βαθαίνοντας την χρόνια οικονομική κρίση.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, σήμερα, επέτειο ενός προηγούμενου πραξικοπήματος, το 1989, το οποίο ανέτρεψε την τελευταία εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση της χώρας και εγκαινίασε τρεις δεκαετίες σκληρής διακυβέρνησης από τον υποστηριζόμενο από τους ισλαμιστές στρατηγό Ομάρ αλ Μπασίρ.

Έρχονται επίσης στην επέτειο των διαδηλώσεων του 2019 που απαιτούσαν από τους στρατηγούς, οι οποίοι είχαν ανατρέψει τον Μπασίρ, με ένα πραξικόπημα νωρίτερα εκείνο το έτος, να παραχωρήσουν την εξουσία σε πολίτες.

Αυτές οι διαμαρτυρίες οδήγησαν στο σχηματισμό της μικτής μεταβατικής πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης, η οποία ανατράπηκε με το πραξικόπημα του περασμένου έτους.

Ενόψει των σημερινών κινητοποιήσεων, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παρά την πρόσφατη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι συνδέσεις διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν διακοπεί από τις πρώτες πρωινές ώρες, ένα μέτρο που συχνά επιβάλλουν οι σουδανικές αρχές για να αποτρέψουν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ στρατός και αστυνομία απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν τόσο στο αρχηγείο του στρατού, στον τόπο των διαδηλώσεων κατά του Μπασίρ το 2019, όσο και στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε συγκεντρώσεις για την προπαγάνδηση της σημερινής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν χθες, ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων σε σημεία διαμαρτυρίας στο Χαρτούμ, ενώ γιατροί που ευθυγραμμίζονται με το κίνημα διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα παιδί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μπαχρί, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από την αρχή του πραξικοπήματος το πραξικόπημα σε 103.

«Η 30η Ιουνίου είναι ο τρόπος μας για να καταρρίψουμε το πραξικόπημα και να μπλοκάρουμε το μονοπάτι οποιωνδήποτε ψεύτικων εναλλακτικών», ανέφεραν σήμερα οι «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή», μια συμμαχία ομάδων πολιτών των οποίων οι ηγέτες εκδιώχθηκαν μετά το πραξικόπημα, καλώντας για έναν «σεισμό της 30ης Ιουνίου».

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φόλκερ Πέρθες, ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η βία κατά των διαδηλωτών δεν θα γίνει ανεκτή», ανέφερε σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει από καμία πλευρά «να κλιμακωθεί η ένταση».

Το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τα σχόλια του απεσταλμένου του ΟΗΕ, λέγοντας ότι βασίστηκαν σε υποθέσεις και ότι αντίκεινται στον ρόλο του ως διευκολυντή στις ταραγμένες συνομιλίες για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η εντεινόμενη οικονομική και πολιτική κρίση απειλεί να ωθήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, σε απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις τροφίμων.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα