ΑΘΗΝΑ
14:47
|
05.11.2024
Οι Λιθουανοί διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε παραχώρηση θα έστελνε ένα σήμα αδυναμίας και διχασμού στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το Καλίνινγκραντ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν η Λιθουανία ακολουθώντας τις αποβληθείσες κυρώσεις περιόρισε τη διέλευση προϊόντων από τα εδάφη της προς τον ρωσικό θύλακα, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν λύσεις προκειμένου να εξαιρεθεί το Καλίνινγκραντ από τις κυρώσεις, οι οποίες αφορούν μέχρι στιγμής βιομηχανικά προϊόντα, όπως ο χάλυβας. Οι πηγές του πρακτορείου αναφέρουν την πιθανότητα ο ρωσικός θύλακας να εξαιρεθεί των κυρώσεων, παρότι αυτό μπορεί να φαίνεται, όπως το χαρακτήρισαν πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, «άδικο».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», δήλωσε άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της Ε.Ε., περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως «ιερό» για τη Μόσχα. «Ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από εμάς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχιση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ρωσίας και Καλίνινγκραντ με την αιτιολογία ότι δεν υπολογίζεται ως διεθνές εμπόριο και εφόσον τα όποια εμπορεύματα παραμένουν στο Καλίνινγκραντ και δεν εξάγονται μέσω των λιμανιών του.

Ωστόσο, οι Λιθουανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε παραχώρηση θα έστελνε ένα σήμα αδυναμίας και διχασμού στη Ρωσία, οδηγώντας σε πιο δυναμική συμπεριφορά και απειλές στο μέλλον. «Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται και οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται δεν πρέπει να υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας. 

«Καθώς η διέλευση του Καλίνινγκραντ είναι δυνατή μέσω διαφόρων κρατών μελών της Ε.Ε., η εξήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων της Ε.Ε. …δεν μπορεί να περιοριστεί στη Λιθουανία», πρόσθεσε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Στη Σερβία σήμερα ο Νίκος Δένδιας

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Νέα συνάντηση Πούτιν στο Κρεμλίνο με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα