ΑΘΗΝΑ
15:13
|
19.05.2024
Ταξίδι για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Γαλλίας-Αυστραλίας μετά την κόντρα για τα υποβρύχια και τη συμφωνία AUCUS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει συνομιλίες σήμερα Παρασκευή (1/7) στο Παρίσι με τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών που κλονίστηκαν, μετά την ακύρωση, πριν έναν χρόνο, της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και σε θέματα όπως η σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού και η κλιματική αλλαγή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Αυστραλίας και της Γαλλίας από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον έσπασε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ένα συμβόλαιο με τη Γαλλία για την κατασκευή δώδεκα ντιζελοκίνητων υποβρυχίων.

Η ακύρωση της σύμβασης οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση μεταξύ της Καμπέρας και του Παρισιού, σε σημείο που ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χειροκρότησε την εκλογική ήττα του Μόρισον από τον Αλμπανέζε. Οι ενέργειες του Μόρισον χαρακτηρίστηκαν από «βαρβαρότητα και κυνισμό, και θα έμπαινα στον πειρασμό να κάνω λόγο για ξεκάθαρη ανικανότητα», είπε ο Λε Ντριάν στις 21 Μαΐου.

Ο Αλμπανίζι, ο οποίος νίκησε τον συντηρητικό Μόρισον στις εκλογές του Μαΐου, έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Αυστραλίας, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν είπε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνόδου ,κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Πέμπτη ότι ανυπομονεί για τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η ατζέντα του Αλμπανέζε για την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με την Κίνα, «έχει πολύ περισσότερα κοινά με την ατζέντα της Γαλλίας … απ’ ότι εκείνη του προκατόχου του».

«Προσεγγίζω αυτές τις συνομιλίες με πολλή αισιοδοξία, καθώς η Αυστραλία είναι ένας εξαιρετικός εταίρος και η κατάσταση που κληρονομήθηκε από κακή συμπεριφορά του παρελθόντος δεν ήταν καλή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα