ΑΘΗΝΑ
17:49
|
25.04.2024
«Εδώ είναι η ελευθερία του Τύπου και η προηγμένη δημοκρατία!»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Τουρκία διέκοψε την πρόσβαση στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς Deutsche Welle και Voice of America σε μια κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις με τους δυτικούς συμμάχους της.

Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε τον αποκλεισμό των ιστότοπων της τουρκικής έκδοσης των γερμανικών και αμερικανικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων Deutsche Welle και Voice of America ως ποινή για τη μη υποβολή αίτησης για άδειες βάσει του κανονισμού για τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Η πρόσβαση στην DW Turkish και την Voice of America, οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτηση για άδεια, εμποδίστηκε από την Ποινική Δικαστική Αρχή της Ειρήνης της Άγκυρας κατόπιν αιτήματος της προεδρίας της RTÜK», δήλωσε ο Ιλχάν Τασκί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής μέσων ενημέρωσης RTÜK, στο Twitter.

«Εδώ είναι η ελευθερία του Τύπου και η προηγμένη δημοκρατία!», πρόσθεσε.

Η Deutsche Welle και η Voice of America αρνήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για άδειες τον Φεβρουάριο λόγω ανησυχιών για αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση. Η Deutsche Welle υποστήριξε ότι «η αδειοδότηση θα επέτρεπε στην τουρκική κυβέρνηση να λογοκρίνει το συντακτικό περιεχόμενο».

Ένας νόμος του 2019 παρέχει στην RTÜK περισσότερο έλεγχο επί του διαδικτυακού περιεχομένου και των ιστότοπων των οργανισμών μέσων ενημέρωσης. Η RTÜK τιμωρεί τακτικά οργανώσεις που επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η ελευθερία του Τύπου της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και κατατάσσεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διοικούνται από την κυβέρνηση ή εταιρείες που συνδέονται στενά με αυτήν. Πέρα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επίσης πιέσει για την αύξηση του ελέγχου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το YouTube και το Facebook.

Δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί κατήγγειλαν ευρέως την απόφαση. Η ένωση δημοσιογράφων Çağdaş Gazeteciler Derneği περιέγραψε την απόφαση ως «επαίσχυντη» και ένδειξη της «μισαλλοδοξίας της κυβέρνησης στην αντικειμενική δημοσιογραφία».

Η Deutsche Welle δήλωσε ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα