ΑΘΗΝΑ
06:12
|
18.04.2024
Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το ΣΑΗΕ είναι δυνατός μόνο εάν ολόκληρος ο οργανισμός διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου, δήλωσε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) είναι δυνατός μόνο εάν ολόκληρος ο οργανισμός διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αφαιρέσει από τη Ρωσία το καθεστώς μόνιμου μέλους του ΣΑΗΕ, ο Πολυάνσκι είπε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν στέκουν σε έλεγχο».

«Φυσικά, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτό το σενάριο θα είναι δυνατό μόνο εάν ο ΟΗΕ διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Soloviev Live.

Σύμφωνα με τα λόγια του, καθήκον του Κιέβου ήταν να «ξεσηκώσει» τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία κουράζονται όλο και περισσότερο από το ουκρανικό ζήτημα.

«Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ χάνουν την ανάσα τους, ισχυριζόμενοι κατά καιρούς ότι εμείς [η Ρωσία] δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτήν την έδρα [Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ], ότι τη διατηρήσαμε παράνομα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» δήλωσε. «Αυτό είναι εντελώς ανοησία, το έχουμε εξηγήσει, και ακόμη και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις».

Νωρίτερα, ο Πολυάνσκι είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επετράπη να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη εξ αποστάσεως και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με άλλα μέλη του Συμβουλίου, κάτι που παραβιάζει την υπάρχουσα πρακτική.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» και να την αποκλείσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα έχει το καθεστώς μόνιμου μέλους και το δικαίωμα βέτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για να μην γίνει περιφερειακή η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Πυρά Τσελίκ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ιόνιο

Πιθανό βέτο από ΗΠΑ σε πρόταση ένταξης του Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα