ΑΘΗΝΑ
09:54
|
19.04.2024
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο Σίδνεϊ, μετά την καταρρακτώδη βροχή και τις ξαφνικές πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο Σίδνεϊ, μετά την καταρρακτώδη βροχή και τις ξαφνικές πλημμύρες στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, σύμφωνα με το BBC.

Οι δρόμοι έχουν αποκοπεί, με 18 εντολές εκκένωσης μόνο στο δυτικό Σίδνεϊ και προειδοποιήσεις για περισσότερες στο μέλλον.

«Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Στέφανι Κουκ, υπουργός υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η περιοχή επλήγη από ξαφνικές πλημμύρες τον Μάρτιο, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα – ξαφνικές πλημμύρες, πλημμύρες ποταμών και διάβρωση των ακτών», είπε η κ. Κουκ σε ενημέρωση των ΜΜΕ.

Η προειδοποίησή της ήρθε καθώς το Γραφείο Μετεωρολογίας είπε ότι βροχή έως και 350 χιλιοστών έπληξε ορισμένες περιοχές, κινδυνεύοντας να πλημμυρίσουν κατά μήκος του ποταμού Νεπέαν.

Το κύριο φράγμα του Σίδνεϊ είχε επίσης αρχίσει να ξεχειλίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας – μια περαιτέρω ανησυχία για τις αρχές.

Η κ. Κουκ είπε ότι πρόκειται για μια «ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση» και προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι να απομακρυνθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπήρξαν 83 διασώσεις από τις πλημμύρες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, είπε.

«Δυστυχώς δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν τηρούν απαραιτήτως τις συμβουλές που συνεχίζουμε να δίνουμε πολλές φορές την ημέρα σε σχέση με αυτό το συμβάν πλημμύρας», είπε η κ. Κουκ.

«Ζητώ με σεβασμό από τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια αυτή τη στιγμή».

Οι ειδικοί λένε ότι η έκτακτη ανάγκη για πλημμύρες έχει επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή και ένα καιρικό φαινόμενο La Niña. Ένα La Niña αναπτύσσεται όταν ισχυροί άνεμοι φυσούν τα θερμά επιφανειακά νερά του Ειρηνικού μακριά από τη Νότια Αμερική και προς την Ινδονησία. Στη θέση τους βγαίνουν στην επιφάνεια πιο κρύα νερά.

Στην Αυστραλία, το La Niña αυξάνει την πιθανότητα βροχής, κυκλώνων και χαμηλότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα