ΑΘΗΝΑ
23:52
|
01.05.2024
Είχε αποπλεύσει από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ με κατεύθυνση το Καρασού στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από ρωσικά κατεχόμενη περιοχή της Ουκρανίας δεσμεύτηκε χθες από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση ο πρέσβης, το πλοίο Zhibek Zholy, υπό ρωσική σημαία, που κατασχέθηκε από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας είχε αποπλεύσει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ με κατεύθυνση το λιμάνι Καρασού στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν είναι σαφές από πού προήλθε το φορτίο του ή πώς προήλθε, αλλά η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για κλοπή σιτηρών από περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχει – ισχυρισμούς που η Μόσχα αρνείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πλοίο που αναχώρησε από το Μπερντιάνσκ, την Παρασκευή, και οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη δέσμευσή του μετά από αίτημα της ουκρανικής πλευρά.

Δεν είναι σαφές εάν το πλοίο σκόπευε να ξεφορτώσει το φορτίο του στο τουρκικό λιμάνι Καρασου ή να συνεχίσει το ταξίδι του νότια μέσω του στενού του Βοσπόρου προς έναν, μέχρι στιγμής, άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία δεν έχει υπάρξει επίσημη ειδοποίηση για την κράτηση του πλοίου, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS, αρκέστηκε να αναφέρει πως το πλοίο περιμένει άδεια για να προσεγγίσει το λιμάνι Καρασού από την 1η Ιουλίου, αλλά δεν την έχει λάβει ακόμα.

Ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του πλοίου, μία εταιρεία με έδρα το Καζακστάν που ονομάζεται KTZ Express, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλοίο έχει ναυλωθεί από ρωσική εταιρεία και πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με τα εμπλεκόμενα μέρη και ότι θα τηρήσει όλες τις κυρώσεις και τους περιορισμούς.

Με πληροφορίες από BBC, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα