ΑΘΗΝΑ
13:38
|
18.04.2024
Αποκολλήθηκαν τμήματα ορεινού παγετώνα στις Δολομιτικές Άλπεις. Έξι οι νεκροί ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται ο τελικός απολογισμός των θυμάτων να ξεπεράσει τους 30.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τμήματα ενός ορεινού παγετώνα αποκολλήθηκαν στις Δολομιτικές Άλπεις την Κυριακή εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ, προκαλώντας μέχρι στιγμής έξι θανάτους και οχτώ τραυματισμούς, αλλά ο αριθμός των αγνοούμενων έχει φτάσει στους είκοσι και αναμένεται να αυξηθεί.

Η κυβέρνηση της επαρχίας Τρέντο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από τη μεγάλη «χιονοστιβάδα πάγου» στην οποία ενεπλάκησαν πεζοπόροι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει «βαρύς φόρος».

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες και υπάρχει φόβος ότι στο τέλος ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 30.

Η αποκόλληση του παγετώνα σημειώθηκε στη Μαρμολάντα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 3.300 μέτρων αποτελώντας το ψηλότερο βουνό στους Δολομίτες, μια οροσειρά στις ανατολικές ιταλικές Άλπεις που απλώνεται στις περιοχές του Τρέντο και του Βενέτο.

Η τεράστια μάζα πάγου κατέρρευσε κοντά στην Πούντα Ρόκα, τη διαδρομή που συνήθως χρησιμοποιούν οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες για να φτάσουν στην κορυφή, ανέφερε η μονάδα διάσωσης των Άλπεων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο την ώρα αυτή μεταβαίνουν στην τοποθεσία Κανατζέι, όπου έχει στηθεί το κέντρο συντονισμού για την παροχή βοήθειας.

Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Παροχής Άμεσης Βοήθειας στην περιοχή των ‘Αλπεων Βάλτερ Καϊνέλλι τόνισε τέλος ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, όπως και οι συνεργάτες του, κινούνται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, διότι παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος αποκόλλησης νέων στρωμάτων πάγου και κατολισθήσεων.

Ένας καύσωνας στις αρχές του καλοκαιριού στην Ιταλία ανέβασε τις θερμοκρασίες στη Μαρμολάντα στους 10 βαθμούς Κελσίου (50 Fahrenheit) το Σάββατο.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας έχει προκαλέσει συρρίκνωση του παγετώνα Μαρμολάντα, όπως και πολλών άλλων σε όλο τον κόσμο, τις τελευταίες δεκαετίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Ντουμπάι: «Πλημμύρισε» από εγκλωβισμένους επιβάτες το αεροδρόμιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα