ΑΘΗΝΑ
06:09
|
26.04.2024
Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται βρίσκονται σε διοικητική άδεια μετ' αποδοχών, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργισμένες αντιδράσεις πολιτών και πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να σκοτώνουν έναν μαύρο άνδρα στο Άκρον του Οχάιο, πυροβολώντας τον καθώς έφευγε τρέχοντας μετά από καταδίωξη αυτοκινήτου.

Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς πυροβολισμοί ρίχτηκαν από τους οκτώ εμπλεκόμενους αστυνομικούς αλλά ο Τζέιλαντ Γουόκερ υπέστη περισσότερα από 60 τραύματα. Ένας δικηγόρος της οικογένειας του θύματος δήλωσε ότι οι αστυνομικοί συνέχισαν να πυροβολούν ακόμη και αφού ο Γουόκερ είχε πέσει στο έδαφος.

Ο Γουόκερ, 25 ετών, σκοτώθηκε την 27η Ιουνίου, αλλά η αστυνομία του Άκρον δημοσιοποίησε το βίντεο του θανάτου του την Κυριακή. Τα πλάνα δείχνουν αρκετούς αστυνομικούς να φωνάζουν με όπλα τραβηγμένα καθώς πλησιάζουν πεζοί το αυτοκίνητο που επιβραδύνει.

Ένα άοπλο άτομο που φοράει μάσκα βγαίνει από την πόρτα του συνοδηγού και τρέχει προς ένα πάρκινγκ. Η αστυνομία τον καταδιώκει για περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν οι αστυνομικοί αρχίσουν να πυροβολούν από πολλές κατευθύνσεις.

Ο θάνατος του Γουόκερ είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά παρόμοιων περιστατικών με θύματα άοπλους νεαρούς μαύρους άνδρες που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην αστυνομία. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό της Μινεάπολης το 2020 βοήθησε να τροφοδοτηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας που καταδίκαζε τον ρατσισμό.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής, απαιτώντας απαντήσεις και δικαιοσύνη. Μια πορεία, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Δικαιοσύνης του Άκρον, όπου τελικά εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα από αστυνομικούς με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών.

Μιλώντας μέσω του δικηγόρου τους, η οικογένεια του Γουόκερ προέτρεψε τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί σε οποιεσδήποτε επερχόμενες διαδηλώσεις.

Ο Ντέρικ Τζόνσον, πρόεδρος της οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων NAACP, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο θάνατος του Γουόκερ δεν ήταν αυτοάμυνα, αλλά «δολοφονία».

«Αυτός ο μαύρος άνδρας σκοτώθηκε – χτυπήθηκε περισσότερες από 60 φορές από τις 90 σφαίρες που του έριξαν- για πιθανή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αυτό δεν συμβαίνει στους λευκούς στην Αμερική. Γιατί η αστυνομία μας στοχοποιεί συνεχώς σαν εγχώριους τρομοκράτες; Προσπαθούμε απλώς να ζήσουμε τη ζωή μας και έχουμε κουραστεί να μας κυνηγούν σαν θήραμα».

Η αστυνομία δήλωσε ότι ένα περίστροφο, ένας γεμάτος γεμιστήρας και μια βέρα βρέθηκαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Ένα περίβλημα που συνάδει με το όπλο βρέθηκε αργότερα στην περιοχή όπου οι αστυνομικοί λένε ότι πιστεύουν ότι ένας πυροβολισμός είχε προέλθει από το όχημα του Γουόκερ.

Ο γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν δήλωσε: «Η οικογένεια Γουόκερ και ολόκληρη η κοινότητα του Άκρον αξίζουν μια διεξοδική και διαφανή έρευνα για την αιτία που θρηνούμε άλλη μια νέα, μαύρη ζωή που χάθηκε. Αυτός είναι ο χειρότερος φόβος κάθε μαύρου γονέα για το πώς θα εξελιχθεί ένας αστυνομικός έλεγχος».

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του Οχάιο, Τιμ Ράιαν, δήλωσε: «Το βίντεο που είδαμε σήμερα αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. Υποστηρίζω πλήρως μια διεξοδική, ανεξάρτητη έρευνα για να κατανοήσουμε τι συνέβη και να διασφαλίσουμε την λογοδοσία».

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται βρίσκονται σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα