ΑΘΗΝΑ
10:58
|
28.04.2024
Εξαντλούνται τα καύσιμα στη Σρι Λάνκα, ενώ δεν δύναται να πληρώσει καινούριες εισαγωγές λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Ενέργειας της Σρι Λάνκα, Καντσάνα Γουιτζεσεκέρα εξέδωσε την Κυριακή αυστηρή προειδοποίηση για τα αποθέματα καυσίμων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι τα αποθέματα της βενζίνης αρκούν για λιγότερο από μια ημέρα με τακτική ζήτηση, καθώς η χώρα είχε μόνο 12.774 τόνους ντίζελ και 4.061 τόνους βενζίνης στα αποθέματά της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επόμενη εισαγωγή καυσίμων στην χώρα θα γίνει σε δύο εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σρι Λάνκα ανέστειλε τις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ για μη βασικά οχήματα καθώς αγωνίζεται να πληρώσει για εισαγωγές όπως καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Ένα φορτίο ντίζελ αναμένεται να φτάσει το Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο υπουργός δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για τις προγραμματισμένες εισαγωγές καυσίμων και αργού πετρελαίου. Υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα θα μπορούσε να παρέχει μόνο 125 εκατομμύρια δολάρια για αγορές καυσίμων, πολύ λιγότερα από τα 587 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τις προγραμματισμένες αποστολές της, ενώ η χώρα ήδη χρωστάει 800 εκατομμύρια δολάρια σε επτά προμηθευτές για αγορές που έκανε νωρίτερα φέτος.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα απαγόρευσε τις πωλήσεις καυσίμων για ιδιωτικά οχήματα μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η πρώτη χώρα που έκανε το δραστικό βήμα να σταματήσει τις πωλήσεις βενζίνης στους απλούς πολίτες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, όταν τα καύσιμα διατέθηκαν με δελτίο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική του κρίση από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948, καθώς δεν έχει αρκετό ξένο νόμισμα για να πληρώσει για τις εισαγωγές βασικών αγαθών.

Οι έντονες ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων έχουν συμβάλει στην αύξηση του κόστους ζωής σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ στη χώρα, όπου πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα μηχανοκίνητα οχήματα για τα προς το ζην.

Τέλος, από την προηγούμενη βδομάδα, τα σχολεία στις αστικές περιοχές έκλεισαν ενώ οι πολίτες κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται και διακοπές ρεύματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα