ΑΘΗΝΑ
01:17
|
05.05.2024
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά ενός 22χρονου. Απολογείται σήμερα ο δράστης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά ενός 22χρονου Δανού στο εμπορικό κέντρο Fields στην Κοπεγχάγη, το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, Σόρεν Τόμασεν, φαίνεται ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές, αλλά «περιφερειακά». «Δεν είναι κάποιος που ξέραμε ιδιαίτερα», δήλωσε ο Τόμανσεν.

Ο δράστης συνελήφθη στις 5:48 μ.μ. τοπική ώρα, μεταφέροντας ένα τουφέκι και πυρομαχικά. Μετά από μαζική επιχείρηση διερεύνησης της υπόθεσης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αν και αμφισβητούνται τόσο το ρατσιστικό κίνητρο, όσο και η τρομοκρατική ενέργεια πίσω από το μακελειό του 22χρονου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τέλους.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν το απόγευμα της Κυριακής προκαλώντας πανικό στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο, με τον δράστη να πυροβολεί απευθείας μέσα στο πλήθος.

«Ο κόσμος αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο για κλέφτη. Μετά άκουσα τους ξαφνικούς πυροβολισμούς και κρύφτηκα πίσω από τον πάγκο του καταστήματος» δήλωσε ο Ρίκε Λεβαντόφσκι, ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

Από τα πυρά του δράστη έπεσαν νεκροί ένας άνδρας γύρω στα σαράντα, και δύο νεαρά άτομα. Αρκετοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το πολυώροφο εμπορικό κέντρο βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Κοπεγχάγης και εκείνη την ώρα υπήρχε πολυκοσμία λόγω της συναυλίας του Βρετανού ποπ τραγουδιστή Χάρι Στάιλς που θα λάμβανε χώρα λίγο αργότερα στην περιοχή, η οποία ακυρώθηκε μετά την επίθεση.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», είπε ένας 53χρονος Σουηδός.

Καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, Σόφι Χέστορπ Άντερσεν, και τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

Η αιματηρή επίθεση έλαβε χώρα μια βδομάδα μετά από τους θανατηφόρους πυροβολισμούς από ένοπλο άνδρα που στέρησαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο Όσλο της Νορβηγίας, και κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ποδηλατικής εκδήλωσης Tour De France.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν δήλωσε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση. Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης της αιματηρής επίθεσης θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου το πρωί της Δευτέρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα