ΑΘΗΝΑ
00:37
|
27.04.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομίλησαν στο περιθώριο συνάντησης στη Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και ο Βιετναμέζος ομόλογός του, Μπούι Θαν Σον, υποσχέθηκαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου και να αντιμετωπίσουν την διμερή σχέση των χωρών τους ως διπλωματική προτεραιότητα μετά την συνομιλία τους στο περιθώριο μιας συνάντησης συνεργασίας για τον ποταμό Μεκόνγκ στη Μιανμάρ.

Ο Γουάνγκ ανέφερε ότι η Κίνα και το Βιετνάμ θα πρέπει να συνεχίσουν την στρατηγική επικοινωνία και ενημέρωσε τον Σον για το επερχόμενο εθνικό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όπου αναμένεται ένας σημαντικός ανασχηματισμός της ηγεσίας.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις έχουν αναδυθεί η μία μετά την άλλη. Ως φιλικοί προς τους σοσιαλιστές γείτονες και σημαντικές δυνάμεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα και το Βιετνάμ μοιράζονται εξαιρετικά συνεπή κοινά στρατηγικά συμφέροντα», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Η Κίνα εφαρμόζει ένα άνοιγμα υψηλής ποιότητας, το οποίο θα φέρει περισσότερα μερίσματα στο Βιετνάμ και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για διμερή συνεργασία. Η Κίνα και το Βιετνάμ θα πρέπει να μοιραστούν ευκαιρίες, να επιδιώξουν κοινή ανάπτυξη, να διατηρήσουν την σταθερότητα και να δημιουργήσουν ευημερία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε ότι η χώρα του θεωρούσε πάντα τις σχέσεις με την Κίνα ως κορυφαία διπλωματική προτεραιότητα και δήλωσε πρόθυμος να διατηρήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου και να επιτύχει «σημαντική πρόοδο» στη συνεργασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων του Βιετνάμ, ο Μπούι Θαν Σον ζήτησε επίσης από την Κίνα να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εξαγωγή βιετναμέζικων προϊόντων και να επαναλάβει τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο εθνών που έχουν πληγεί από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα πρέπει να χειριστούν σωστά τις συγκρούσεις και τις διαφορές που σχετίζονται με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και θα πρέπει να προωθήσουν την θαλάσσια συνεργασία. Συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν φέτος την 20ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης για την Συμπεριφορά των Μερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να προωθήσουν περαιτέρω συνομιλίες για την επίλυση διαφορών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα