ΑΘΗΝΑ
16:07
|
26.04.2024
Οι εξελίξεις σε Ενέργεια, διεθνείς σχέσεις στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία τέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανακατατάξεις στο χώρο της Ενέργειας, η μετάβαση στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία και η επισιτιστική κρίση τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 26ης συνάντησης στρογγυλής τραπέζης του βρετανικού περιοδικού Εconomist στο Λαγονήσι.

Ο εφοπλιστής, πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corporation, Βαγγέλης Μαρινάκης, επισήμανε το σημαντικό ρόλο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στη διεθνή μεταφορά ενέργειας. Όπως είπε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαθέτουν μεγάλα μερίδια διεθνώς σε tankers και LNG, εκτιμώντας πως αυτό «παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα» αφού η μεταφορά ενέργειας μέσω των πλοίων δεν επιφέρει πολιτικά ρίσκα, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

a-30

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι η ναυτιλία ως κλάδος δεν προσφέρει μόνο ασφάλεια κατά τη μεταφορά ενέργειας και άλλων προϊόντων αλλά είναι και περιβαλλοντικά φιλική. Αναφορικά με τη μεταφορά σιτηρών με πλοία από την Ουκρανία είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί όταν θα επιλυθεί η ασφάλεια στα λιμάνια.

Σημείωσε επίσης ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί η μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας, λόγω του πολέμου, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις και αρκετός χρόνος.

Αναφορικά με την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών είπε ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα πλοία για να το πραγματοποιήσουν απλά θα πρέπει να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners, Αγγελική Φράγκου, είπε ότι πλέον τα κόστη και τα ναύλα των πλοίων θα είναι υψηλότερα καθώς οι ενεργειακές προμήθειες θα έρχονται από μακριά. Πρόσθεσε πως οι πλοιοκτήτες ακολουθούν τους κανονισμούς και τις δυτικές κυρώσεις για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, θεωρώντας πως συγκριτικά «είναι πιο εύκολο να λύσεις» την επισιτιστική κρίση επειδή θα μπορούν να εξευρεθούν πόροι από άλλες χώρες.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ντάνιελ Φράνκλιν, executive and diplomatic editor του Economist. Προηγήθηκε παρέμβαση του Μάικ Πομπέο, πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τι είπε στην ομιλία του ο Πομπέο

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο.

Σε ομιλία που εκφώνησε με βάση το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Antitheses, transformations, achievements in a changing world» («Αντιθέσεις, μεταμορφώσεις, επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει») εκτίμησε ότι για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτείται «διπλωματία» θεωρώντας από την άλλη πως αυτό που ενδιαφέρει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «η ισχύς και το ρίσκο».

Μάικ Πομπέο

Πρόσθεσε πως η Δύση δεν εξάντλησε τα μέσα για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας ενώ δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει πως η Ρωσία ανέλαβε δράση στην Ουκρανία και στην περίπτωση της Χερσονήσου της Κριμαίας και στην περίπτωση της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» του Φλεβάρη με Δημοκρατικούς προέδρους στις ΗΠΑ.Εξέφρασε ικανοποίηση για την επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και την Φιλανδία, αξιολογώντας ως «διευκολυντικό» το ρόλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική ένταση διαπίστωσε πως τα κράτη «ιστορικά έχουν διενέξεις» και πως σημασία έχει «να τις λύνουν με διάλογο, χωρίς τη χρήση ισχύος».

Δεν παρέλειψε επίσης να πλέξει το εγκώμιο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων παρατηρώντας πως οφείλεται μεταξύ άλλων σε μία «εξαιρετική ομάδα» που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα με έμφαση σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα κ.α.

Τέλος, άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι «ένα χάλι» αξιοποιώντας τις οικονομικές δυσχέρειες αρκετών Αμερικανών πολιτών που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν το ενοίκιο ή να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου λόγω ακρίβειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα