ΑΘΗΝΑ
07:16
|
27.04.2024
Περισσότερες αποκαλύψεις υπόσχεται μέσα από τη φυλακή, ο Ντετζιόρτζιο που κατηγορείται ότι πυροδότησε τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητο της Μαλτέζας δημοσιογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κυνική ομολογία εγκλήματος προχώρησε ο άνδρας που κατηγορείται πως πυροδότησε τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητο της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώνοντάς την το 2017.

Ο Τζορτζ Ντετζιόρτζιο μιλώντας μέσα από τη φυλακή σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς παραδέχθηκε πως θα ζητούσε περισσότερα χρήματα από τους εντολείς του για τη δολοφονία της δημοσιογράφου. «Αν ήξερα, θα ζητούσα 10.000.000 ευρώ και όχι 150.000» είπε αναφέροντας το ποσό που πήρε «για τη δουλειά» από τους εντολείς του.

Στη συνέντευξη, ο Ντετζιόρτζιο ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει ότι μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Μάλτας είχε προσπαθήσει να κανονίσει ένα δολοφονικό χτύπημα της Καρουάνα Γκαλιζία σε μια ξεχωριστή πλοκή δύο χρόνια νωρίτερα. Ο Ντετζιόρτζιο τόνισε επίσης ότι θα προσφερόταν να καταθέσει για την εμπλοκή δύο ανώτερων πρώην υπουργών σε μια ένοπλη ληστεία.

Απείλησε με περισσότερες «αποκαλύψεις» στο μέλλον αφήνοντας υπόνοιες για άλλα άτομα που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας της δημοσιογράφου που ερευνούσε κυκλώματα διαφθοράς που έφθαναν μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Οι αρχές της Μάλτας κατηγορούν τον Ντετζιόρτζιο και δύο άλλους άνδρες – τον αδερφό του Άλφρεντ και έναν συνεργάτη του, τον Βίνσε Μουσκάτ – για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία τον Οκτώβριο του 2017 κατόπιν εντολής ενός κορυφαίου επιχειρηματία της χώρας.

Ως σήμερα τα δύο αδέρφια Ντετζιόρτζιο είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στη δολοφονία ενώ ο Βίνσε Μουσκάτ ομολόγησε την ενοχή του για τις κατηγορίες για φόνο το 2020 και καταδικάστηκε σε μειωμένη ποινή κάθειρξης 15 ετών σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του για αυτήν την υπόθεση και ορισμένα άλλα εγκλήματα.

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του νησιού, ο Γιόργκεν Φένεκ, κατηγορήθηκε επίσης τον Νοέμβριο του 2019 ότι ανέθεσε στον Ντετζιόρτζιο και τους δύο συνεργούς του να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Η συνέντευξη με τον Ντετζιόρτζιο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για ένα podcast για την υπόθεση Καρουάνα Γκαλιζία, με τίτλο «Ποιος σκότωσε την Ντάφνι;» (Who Killed Daphne?)

Η ομολογία του έγινε μετά από πολλές προσπάθειες των δικηγόρων του Ντετζιόρτζιο από το 2021 να εξασφαλίσουν χάρη σε αντάλλαγμα με καταθέσεις για το ρόλο του στη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία και άλλα φερόμενα εγκλήματα που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες στην Μάλτα.

Στις 22 Ιουνίου, το Εφετείο της Μάλτας απέρριψε τις εναπομείναντες νομικές προσφυγές του Ντετζιόρτζιο για τις κατηγορίες για φόνο εναντίον του και κατά του αδελφού του Άλφρεντ, ο οποίος είναι συγκατηγορούμενος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα