ΑΘΗΝΑ
10:46
|
14.08.2022
Αναμένονται αντιδράσεις από τους πολέμιους της θανατικής ποινής μετά την πρωτοφανή απόφαση που έλαβε με την έγκριση της Δικαιοσύνης η πολιτεία της Οκλαχόμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη τον μήνα από τον ερχόμενο Αύγουστο δρομολογεί η πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ με από σχετική απόφαση του πολιτειακού Ποινικού Εφετείου. Ειδικότερα, το δικαστήριο όρισε την περασμένη Παρασκευή τις ημερομηνίες εκτέλεσης έξι συνολικά θανατοποινιτών, των οποίων οι υποθέσεις έχουν πλέον τελεσιδικήσει σε επίπεδο εφέσεων.  

Όπως αναφέρει ο «Γκάρντιαν» σε δημοσίευμά του, οι θανατικές ποινές των έξι κρατουμένων είχαν «παγώσει» για περισσότερα από πέντε χρόνια εξαιτίας της αγωγής που είχε κατατεθεί κατά της σύνθεσης της θανατηφόρας ένεσης που χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις με αφορμή τον αγωνιώδη θάνατο του θανατοποινίτη, Κλέιτον Λόκετ. Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι ο αμερικανικός λαός οφείλει να γνωρίζει τις ονομασίες, τις χημικές συνθέσεις, τις αναλογίες και τις πηγές προέλευσης των χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις. Επίσης οι ενάγοντες ζητούσαν να μάθουν ποιες εταιρείες προμηθεύουν τις φυλακές με τις ενέσεις και τι είδους εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί με αυτά τα σκευάσματα.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο ομοσπονδιακό δικαστής απεφάνθη ότι η μέθοδος της «θανατηφόρας ένεσης» με τρία φάρμακα είναι συνταγματική και δεν αποτελεί βάρβαρη ή ασυνήθιστη τιμωρία. Αμέσως μετά από αυτή τη δικαστική απόφαση, ο γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, Τζον Ο’ Κόνορ, εισηγήθηκε να ανοίξει ο δρόμος για την εκτέλεση δεκάδων θανατοποινιτών. Διευκρίνισε, επίσης, ότι έξι πρώτοι θανατοποινίτες που θα εκτελεστούν έχουν όλοι καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών για ανθρωποκτονίες. Οι πιο πρόσφατοι φόνοι διαπράχθηκαν το 2003 ενώ η πιο παλιά υπόθεση αφορά φόνο που διαπράχθηκε το 1993.

«Οι οικογένειες αυτών των θυμάτων περίμεναν δεκαετίες για την απόδοση της δικαιοσύνης», είπε ο Ο’ Κόνορ και πρόσθεσε, «η εισαγγελία βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού που τους επέβαλαν δολοφόνοι».

Σύμφωνα με το τμήμα Σωφρονιστικής Πολιτικής στην Οκλαχόμα εκκρεμούν 42 εκτελέσεις θανατοποινιτών. Το τρέχον πρωτόκολλο της εν λόγω αμερικανικής πολιτείας προβλέπει εκτελέσεις με με τις εξής ουσίες: μιδαζολάμη, βρωμιούχο βεκουρόνιο και χλωριούχο κάλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθετη η Ελλάδα για το δράμα των αβοήθητων, εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο

Πυροβολισμοί και μια σύλληψη στο αεροδρόμιο της Καμπέρας

Βίαιη καταστολή διαδήλωσης των Extinction Rebellion στο Αμβούργο  

Στο έλεος των καρτέλ η Τιχουάνα του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα