ΑΘΗΝΑ
23:00
|
25.04.2024
Σοβαρότερη είναι η πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό που παρουσιάζει «μείωση στο ρυθμό εξάπλωσης» δίχως να μειώνονται οι εντατικές προσπάθειες κατάσβεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 65 πύρινα μέτωπα κατακαίουν περιοχές της χώρας μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Η πιο σοβαρή από τις πυρκαγιές είναι εκείνη που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό τόνισε σε ενημέρωση που έκανε το απόγευμα η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζίμα.

Η Τζίμα ανέφερε πως η κατάσταση της πυρκαγιάς στο Πόρτο Γερμενό παρουσιάζει «μείωση στο ρυθμό εξάπλωσης» δίχως αυτό ωστόσο να μειώνει τις εντατικές προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να την κατασβήσουν.

Πρόσθεσε πως η φωτιά καίει στο βουνό και δεν απειλεί άμεσα σπίτια. Ανέφερε επίσης πως οι πυροσβέστες προσπαθούν να αποτρέψουν την πιθανή επέκταση του πύρινου μετώπου προς το Αλεποχώρι καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στην περιοχή κάηκε ένα ακατοίκητο σπίτι κοντά στο Κάστρο ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά καμένα στρέμματα από την περυσινή φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια και είχε κινηθεί και τότε προς το Πόρτο Γερμενό.

Επί ποδός βρίσκονται 130 πυροσβέστες με 35 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και Ρουμάνοι πυροσβέστες, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, αλλά και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και του Στρατού.

Νωρίτερα το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής με το οποίο καλούνται να μετακινηθούν από τον Μύτικα προς τον οικισμό της Ψάθας.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Η αντιμετώπιση άλλων μετώπων φωτιάς

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη 1.00 το μεσημέρι, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας στις 14.50 το μεσημέρι, η Τζίμα ανέφερε πως επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Πρόσθεσε πως έχει ελεχθεί  ένα μέρος της πυρκαγιάς, αλλά παραμένει σε εξέλιξη χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις 14.50 στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Φωτιά και στην Κέα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το απόγευμα και στη βόρεια Κέα σε περιοχή με χαμηλή, ξηρή βλάστηση.

Επί τόπου επιχειρούν τρεις πυροσβέστες, με ένα όχημα, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις ένα ελικόπτερο.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Κοπέρνικος

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως εθνικό σημείο επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαΐας και Ιτέα Άμφισσας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα