ΑΘΗΝΑ
13:36
|
23.04.2024
Τεράστια εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης ανθρώπων εξάρθρωσε η Europol, με 39 συλλήψεις υπόπτων σε Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Europol κατάφερε, κατόπιν πανευρωπαϊκής συνεργασίας, να εξαρθρώσει ένα από τα πιο ενεργά εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Μάγχη. Όπως αναφέρει, ακόμα 39 άτομα συνελήφθησαν χτες, Τρίτη 5/7, και προστίθενται στις προηγούμενες 130 συλλήψεις για παράνομη διακίνηση ανηλίκων το διάστημα του περασμένου μήνα, Ιουνίου.

Το τελευταίο αυτό «χτύπημα» στο παράνομο κύκλωμα κατέστη δυνατό χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη των υπηρεσιών Europol και Eurojust.

Η αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 1.200 σωσίβια, περίπου 150 λαστιχένιες βάρκες και περίπου 50 μηχανές, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, πυροβόλα όπλα και ναρκωτικά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της για την επιχείρηση η Europol.

Οι συλλήψεις 15 ατόμων από τις γαλλικές αρχές τον Νοέμβριο του 2021 διευκόλυναν τον εντοπισμό μελών ιρακινοκουρδικής καταγωγής σε αυτό το καλά δομημένο εγκληματικό δίκτυο. Η εν λόγω εγκληματική ομάδα είναι ύποπτη για παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χρήση μικρών σκαφών. Από τη διαδικασία των ανακρίσεων προέκυψε ότι το εγκληματικό δίκτυο ήταν ενεργό τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020.

Το δίκτυο λαθρεμπορίας μεταναστών ήταν άκρως επαγγελματικό, έχοντας δημιουργήσει τη δική του υλικοτεχνική υποδομή με συγκεκριμένα παραρτήματα επιφορτισμένα με την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναυτικού εξοπλισμού προέλευσης εντός και εκτός της Ε.Ε..

Οι γαλλικές και οι βελγικές έρευνες επικεντρώθηκαν στους λαθρέμπορους, ενώ δημιουργήθηκε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία για να στοχεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού και τους χρηματοοικονομικούς διευκολυντές.

Τον Μάιο του 2022, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν έναν στόχο «υψηλής αξίας» για λογαριασμό του Βελγίου. Οι ερευνητές εντόπισαν έκτοτε περισσότερους από 70 υπόπτους με διαφορετικούς ρόλους στην εγκληματική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων λαθρεμπόρων, στρατολογητών, παρόχων καταλυμάτων και οδηγών που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά ναυτικού εξοπλισμού, καθώς και υπόπτους που είναι υπεύθυνοι για τη διοχέτευση των παράνομων ροών χρημάτων.

Οι δράστες χρεώνουν κατά μέσο όρο 2.500 έως 3.500 ευρώ ανά μετανάστη, ανάλογα με την εθνικότητα, για να διευκολύνουν τη μεταφορά τους μέσω της Μάγχης. Το εγκληματικό δίκτυο άλλαζε συχνά τακτική για να αποφύγει τον εντοπισμό, χρησιμοποιώντας επίσης μεγαλύτερες βάρκες και δρούσε τη νύχτα ώστε να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους μετανάστες, χωρίς να ανησυχεί για την ασφάλειά τους.

Πηγές εκ των έσω της οργάνωσης έχουν υποστηρίξει ότι, κατά καιρούς, έως και 15 σκάφη ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, με τα μισά να περνούν με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το δίκτυο θα μπορούσε να έχει διακινήσει παράνομα έως και 10.000 μετανάστες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με εκτιμώμενο εγκληματικό τζίρο έως και 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα