ΑΘΗΝΑ
19:38
|
10.05.2024
Ο Βιργίλιο Τρουχίγιο Αράνα της φυλής Uwottuja της Βενεζουέλας είχε αφιερώσει τη ζωή του στην προάσπιση της γης των προγόνων του από τους ναρκέμπορους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βιργίλιο Τρουχίγιο Αράνα, ο 38χρονος ηγέτης των ιθαγενών Uwottuja της Βενεζουέλας και πολέμιος των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων και των παράνομων εξορύξεων, δολοφονήθηκε σε ένοπλη επίθεση στην πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας. Την είδηση του θανάτου επιβεβαιώνουν μία μη κυβερνητική οργάνωση και τρία άτομα, γνώστες της υπόθεσης.

Ο Τρουχίγιο πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι από έναν ένοπλο, ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε με όχημα που τον περίμενε κοντά στον τόπο της επίθεσης στην πόλη Πουέρτο Αγιακούτσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τρουχίγιο είχε δεχθεί κατά το παρελθόν απειλές για τη ζωή του λόγω της ακτιβιστικής του δράσης.

Ο ιθαγενής ηγέτης ήταν υπερασπιστής του Αμαζονίου της Βενεζουέλας και είχε δημιουργήσει κοινοτικές ομάδες για να ενεργούν ως φύλακες του δήμου Αουτάνα της πολιτείας Αμαζόνας. Είχε καταγγείλει επανειλημμένα την παράνομη κατοχή γης, τη διακίνηση ναρκωτικών και όλες τις παρατυπίες των κολομβιανών ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Άμυνα της Ζωής (Odevida), ο ηγέτης των ιθαγενών συμμετείχε ως μέλος της Οργάνωσης Ιθαγενών Piaroas Unidos del Sipapo (Oipus) σε δραστηριότητες της Εδαφικής Φρουράς Ιθαγενών του δήμου Αουτάνα, καταγγέλλοντας επανειλημμένα την παρουσία κολομβιανών τρομοκρατικών ομάδων.

«Έμποροι ναρκωτικών και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που σκοπεύουν να καταλάβουν την εθνική επικράτεια εικάζεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντάγκλας Ρίκο, διευθυντής του Επιστημονικού, Ποινικού και Ποινικού Σώματος Ερευνών.

«Οι αστυνομικές αρχές έχουν στείλει ομάδα από το τμήμα διερεύνησης ανθρωποκτονιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», πρόσθεσε ο Ντάγκλας Ρίκο.

Ο κυβερνήτης της Αμαζόνας, Μιγκέλ Ροδρίγκες, καταδίκασε τη δολοφονία του Βιργίλιο Τρουχίγιο Αράνα και ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας να διερευνήσει διεξοδικά το συμβάν.

Ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ιθαγενών έχουν ζητήσει από τις αρχές να διερευνήσουν τη δολοφονία από την περασμένη εβδομάδα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν την παρουσία εγκληματικών ομάδων στην Αμαζόνα που ελέγχουν ορυχεία χρυσού στη ζούγκλα και τις κατηγορούν για δολοφονίες ανθρώπων.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να τακτοποιήσει το θέμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και να εγγυηθεί ότι θα διεξάγονται σύμφωνα με τα διεθνή και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η κοινότητα Uwottuja αποτελείται από περίπου 15.000 άτομα. Οι ηγέτες της κοινότητας ανακοίνωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο την απόφασή τους να υπερασπιστούν την επικράτειά τους από μια «σιωπηλή εισβολή» εγκληματικών ομάδων, καταγγέλλοντας την παράνομη εκμετάλλευση εξόρυξης καθώς και τη χρήση της γης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι νοσοκομείου «Αττικόν» για Μητσοτάκη: Ήρθε σαν τον κλέφτη

Πάτρα: Εξαφανίστηκαν 5 παιδιά από το νοσοκομείο-Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Disiecta Membra #12: Μία θαρραλέα κίνηση

Ρωσία: Ξανά πρωθυπουργός ο Μιχαήλ Μισούστιν (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα