ΑΘΗΝΑ
16:40
|
07.05.2024
Η κλήση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στην προσέγγιση του Μακρόν στη διπλωματία με την Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση της κλήσης μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελεί παραβίαση της «διπλωματικής εθιμοτυπίας».

Η κλήση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ντοκιμαντέρ «Ένας Πρόεδρος, Ευρώπη και Πόλεμος», που ρίχνει φως στην προσέγγιση του Μακρόν στη διπλωματία με την Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Μπούι Θαν Σον, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «η διπλωματική εθιμοτυπία δεν προβλέπει μονόπλευρες διαρροές ηχογραφήσεων».

«Καταρχήν, διαπραγματευόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ντροπιαστούμε ποτέ. Λέμε πάντα αυτό που σκεφτόμαστε και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για τα λόγια μας και να εξηγήσουμε την θέση μας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Το τηλεφώνημα δείχνει τον Μακρόν σε συνομιλία με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν οι συνομιλίες λίγες ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το Παρίσι παραβίασε το απόρρητο των διαπραγματεύσεων με την Μόσχα, καταγγέλλοντας την παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου ενώ λάμβανε χώρα εμπιστευτική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιοποίησης εμπιστευτικών συνομιλιών. Πέρυσι, εν μέσω της διαμάχης Γαλλίας-Αυστραλίας για την ακύρωση μιας σύμβασης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για 12 υποβρύχια από γαλλική εταιρεία, η Γαλλία κατηγόρησε την Αυστραλία για την διαρροή γραπτού μηνύματος, σε μια φερόμενη προσπάθεια να υπονοηθεί ότι ο Μακρόν γνώριζε για την κατάρρευση της μεγάλης συμφωνίας. Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τις προθέσεις της Αυστραλίας να εγκαταλείψει την σύμβαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα