ΑΘΗΝΑ
13:34
|
26.04.2024
«Αν συμβεί το χειρότερο, τότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Είναι προφανές: ο (πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εργάζεται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους νομοθέτες στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

«Αν συμβεί το χειρότερο, τότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ευρωπαϊκή επισκόπηση και μια συντονισμένη προσέγγιση σε μια πιθανή πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου».

Δώδεκα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη πληγεί από μειώσεις ή πλήρεις περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση με την Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ήδη τον περασμένο μήνα ότι όλες οι αποθήκες φυσικού αερίου στο μπλοκ των 27 εθνών θα πρέπει να συμπληρωθούν τουλάχιστον στο 80 τοις εκατό της χωρητικότητας για τον επόμενο χειμώνα, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Ο νέος κανονισμός αναφέρει επίσης ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στο έδαφος της ΕΕ θα πρέπει να γεμίσει στο 90 τοις εκατό της χωρητικότητάς πριν από τον χειμώνα 2023-24.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η αποθήκευση ανήλθε στο 55 τοις εκατό πριν από μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη τριπλασιαστεί.

Παράλληλα, η μέση μηνιαία εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών μειώνεται κατά 33 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν καθώς ζήτησε μια ταχεία μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την ενέργεια στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ήδη βρει νέους προμηθευτές και προωθεί το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα RepowerEU.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα