ΑΘΗΝΑ
02:57
|
28.04.2024
Συζήτηση σχετικά με την αστυνομική βία την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, με αφορμή την δημοσίευση του φακέλου «Ασύδοτοι προστάτες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συζήτηση σχετικά με την αστυνομική βία καλούν οι δημοσιογραφικές ομάδες The Manifold και Solomon, σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 19:30 στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας) με αφορμή την δημοσίευση του φακέλου «Ασύδοτοι προστάτες» σχετικά με τη βία, την αυθαιρεσία και ατιμωρησία που επικρατεί εντός του αστυνομικού σώματος στη χώρα.

Μια δημοκρατική κοινωνία έχει την αξίωση να μην κινδυνεύει από την ίδια της την αστυνομία. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα υποστεί βία, κακομεταχείριση ή αυθαίρετη αντιμετώπιση από αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει την προστασία του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε.

Ειδικότερα, η έρευνα των Μ. Αλεβιζοπούλου, Δ. Μαραγκουδάκη, Γ. Ο. Παπαδημητρίου,  Ε. Τριανταφύλλου κα Α. Ζενάκου, η οποία «στοχεύει να περιγράψει το πρόβλημα με την τεκμηρίωση την οποία απαιτεί η διάβρωση που προκαλείται στο δημοκρατικό πολίτευμα» έχει ως πυρήνα, όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του φακέλου, «το χρονολόγιο αστυνομικής αυθαιρεσίας ένα εν εξελίξει εγχείρημα συλλογής και καταγραφής όλων των καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα. Ο φάκελος περιλαμβάνει, επίσης, αναλυτικά ρεπορτάζ, μελέτες περιπτώσεων, συνεντεύξεις και μαρτυρίες που αποκαλύπτουν διάφορες πλευρές του φαινομένου και τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές, δικαστικές και πολιτικές αρχές. Περιλαμβάνει, ακόμη, ένα αρχείο εγγράφων, όπως νόμους και προεδρικά διατάγματα, εγκυκλίους της αστυνομίας, εκθέσεις διεθνών οργανισμών, αλληλογραφία κ.ά., τα οποία τεκμηριώνουν τα ρεπορτάζ, καθώς και ένα αρχείο προσώπων και φορέων που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα».

Παράλληλα, όπως  αναφέρεται, «ο φάκελος αυτός είναι ένα παρατηρητήριο. Εκτός από την προσθήκη νέων καταγγελιών στο χρονολόγιο, καθώς και νέων ρεπορτάζ, συνεντεύξεων και εγγράφων για ζητήματα που εντοπίζουμε καθημερινά, θα καλύπτονται και όλες οι εξελίξεις — θετικές ή αρνητικές — που επηρεάζουν το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα