ΑΘΗΝΑ
22:26
|
03.05.2024
Ενέργεια, επισιτιστική κρίση και πυρκαγιές τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο ομόλογο Νικολάε Τσούκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιθυμία τους για «καλύτερο συντονισμό» και συνεργασία με στόχο την αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων ειδικά στον τομέα της ενέργειας εξέφρασαν σήμερα μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρουμάνος ομόλογός του Νικολάε Ίονελ Τσούκα.

Στη συζήτηση που είχαν υπογράμμισαν τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων, αναδεικνύεται σε χώρα-κόμβο μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Ασχολήθηκαν ακόμη με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει με ελληνικά πλοία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. 

Αντάλλαξαν επίσης, απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κατεύθυνση προς την οποία θα βρίσκονται σε συντονισμό.

«Ευχαριστώ» Μητσοτάκη για τους Ρουμάνους πυροσβέστες

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την έμπρακτη στήριξη της Ρουμανίας στις περσινές πυρκαγιές, καθώς και για την αποστολή στη χώρα μας, στις αρχές Ιουλίου, 28 πυροσβεστών από τη Ρουμανία και οκτώ ειδικών οχημάτων.

Ο Τσούκα εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της Ρουμανίας να συνδράμει την Ελλάδα με περισσότερους πυροσβέστες, αν χρειαστεί. Τόνισε επίσης πως σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια της Ρουμανία γιατί η διάθεση συνδρομής είναι αμοιβαία.

Ανέφερε τέλος πως στη συνάντηση τέθηκαν βραχυπρόθεσμοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι αλλά και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα