ΑΘΗΝΑ
07:19
|
18.05.2024
Το μοναστικό τάγμα που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζα κηρύχθηκε παράνομο από το κοινοβούλιο της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι καλόγριες του τάγματος που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζα απελάθηκαν από τη Νικαράγουα αφού η οργάνωσή τους κυρήχθηκε παράνομη από το κοινοβούλιο της χώρας. Οι μοναχές συνοδεύτηκαν από την αστυνομία μέχρι τα σύνορα της Νικαράγουας και πέρασαν πεζές στη γειτονική Κόστα Ρίκα.

Το τάγμα βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων οργανώσεων που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της καταστολής εναντίον όσων θεωρείται ότι αντιτίθενται στον πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντάνιελ Ορτέγκα. Η Καθολική Εκκλησία έχει μιλήσει ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 18 μοναχές οδηγήθηκαν στα σύνορα με ένα λεωφορείο το οποίο συνοδευόταν από αξιωματούχους μετανάστευσης και αστυνομικούς. Οι μοναχές δραστηριοποιούνταν στη Νικαράγουα από το 1988 και διατηρούσαν παιδικό σταθμό, σπίτι κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων κοριτσιών και γηροκομείο.

Κυβερνητικό τμήμα που εποπτεύει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα κατηγόρησε το τάγμα των μοναχών, υποστηρίζοντας ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» σχετικά με την δήλωση της προέλευσης των κεφαλαίων του. Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας, όπου τα μέλη του κόμματος Σαντινίστα του προέδρου Ορτέγκα αποτελούν την πλειοψηφία, κήρυξε παράνομη την οργάνωση την 28η Ιουνίου.

Περισσότεροι από 200 οργανισμοί έχουν κλείσει στη Νικαράγουα από το 2018 για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών νέων νόμων σχετικά με την χρηματοδότηση. Μεταξύ αυτών που έκλεισαν βρίσκεται η Ακαδημία Γλώσσας της Νικαράγουας καθώς και μια ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά με σχιστία υπερώας.

Η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης του Ντάνιελ Ορτέγκα και της Καθολικής Εκκλησίας έγινε ιδιαίτερα τεταμένη όταν κληρικοί προσέφεραν άσυλο σε φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον του προέδρου Ορτέγκα κατά την διάρκεια ενός κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Εκλογή νέου Μητροπολίτη Ντένβερ στο Φανάρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα