ΑΘΗΝΑ
13:37
|
18.05.2024
Καταρτίστηκε οδικός χάρτης που προβλέπει την άμεση και χωρίς όρους απόσυρση του κινήματος M23 από τις θέσεις του στη ΛΔ Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνόδου των προέδρων της Ρουάντας, Πολ Καγκάμι, και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι, μετά τη ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Κιγκάλι και την Κινσάσα στο ανατολικό τμήμα της κονγκολέζικης επικράτειας, σύμφωνα με τον Ζουάου Λουρέντσου, αρχηγό κράτους της Ανγκόλας που είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.

«Εξασφαλίσαμε θετικά αποτελέσματα (…) στον βαθμό που επιτύχαμε συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων μέτρων», ανακοίνωσε ο Λουρέντσου μετά το τέλος της συνόδου στην πρωτεύουσα της Ανγκόλας, Λουάντα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 

Νωρίτερα, η Κινσάσα ανακοίνωνε ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν σε «διαδικασία αποκλιμάκωσης». Καταρτίστηκε οδικός χάρτης με σκοπό να οδηγήσει στην «εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κινσάσα και το Κιγκάλι», ο οποίος προβλέπει την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών καθώς και την «άμεση και χωρίς όρους απόσυρση του M23 από τις θέσεις του στη ΛΔ Κονγκό», διευκρίνισε η κονγκολέζικη προεδρία.

Το M23, ή «Κίνημα της 23ης Μαρτίου», είναι μία οργάνωση ανταρτών -με κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι- η επανεμφάνιση της οποίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό προκάλεσε αναζωπύρωση των εντάσεων με την γειτονική Ρουάντα. Η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι πως υποστηρίζει τους αντάρτες, κάτι που η κυβέρνηση της Ρουάντας αρνείται επίσημα.

Η κρατική τηλεόραση της Ρουάντας επιβεβαίωσε την «υιοθέτηση οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε, συμφωνήθηκε πως το ζήτημα της δράσης του M23 θα «αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ναϊρόμπι», στην οποία συμμετέχουν ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη ΛΔ Κονγκό.

Οι Καγκάμι και Τσισεκέντι συναντήθηκαν χθες στη Λουάντα, όπου τους φιλοξένησε ο Ζουάου Λουρέντσου, με σκοπό «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», θύμισε η προεδρία της ΛΔ Κονγκό.

Ο «οδικός χάρτης» για τον οποίο έγινε λόγος μετά τη συνάντηση θα βασιστεί στην επανέναρξη των συνεδριάσεων «της μεικτής επιτροπής ΛΔ Κονγκό-Ρουάντας που είχε πάψει να συνεδριάζει εδώ και χρόνια», συνέχισε η κονγκολέζικη προεδρία, αναφέροντας ότι η επιτροπή θα κάνει την πρώτη της συνεδρίαση στις 12 Ιουλίου στη Λουάντα.

Πάντα κατά την Κινσάσα, ο οδικός χάρτης διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε εκμετάλλευση φυσικών πόρων» -κρίσιμο ζήτημα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με πολύ πλούσιο υπέδαφος- θα «πρέπει να γίνεται με αυστηρό σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα