ΑΘΗΝΑ
03:25
|
19.05.2024
Τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία με τους 43 νεκρούς στη Γένοβα οι κατηγορούμενοι διώκονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατάρρευση εξ αμελείας, κ.ά..
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε η δίκη για τους 59 υπευθύνους της φονικής κατάρρευσης αερογέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας το 2018, που επέφερε 43 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Atlantia (ATL.MI), Τζιοβάνι Καστελούτσι.

Υπάρχει η πιθανότητα η δική να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω του όγκου των κατηγοριών. Η διαδικασία διεξάγεται στη μεγαλύτερη αίθουσα του δικαστηρίου της Γένοβας, ενώ έξω από την αίθουσα έχει στηθεί μια μαρκίζα με οθόνες βίντεο για να φιλοξενήσει εκατοντάδες ακόμη μέλη του κοινού και δημοσιογράφους που θέλουν να παρευρεθούν.

Η οδική γέφυρα, που διαχειριζόταν η μονάδα αυτοκινητόδρομου Autostrade per l’Italia (Aspi) της Atlantia, κατέρρευσε στην κορύφωση των διακοπών της καλοκαιρινής περιόδου στις 14 Αυγούστου 2018, σκοτώνοντας 43 άτομα και αποκαλύπτοντας την τραγική κατάσταση των υποδομών της Ιταλίας που καταρρέουν.

Οι εισαγγελείς έχουν συντάξει μια λίστα με 178 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Aspi, Ρομπέρτο Τομάσι και δύο πρώην υπουργών υποδομών, τους οποίους σκοπεύουν να καλέσουν στο βήμα.

Νομικές πηγές ανέφεραν ότι πολλοί από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι πάντα αρνούνται όλες τις κατηγορίες, αμφισβητούν τα πορίσματα μιας έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της κατάρρευσης που χρειάστηκε ένα χρόνο για να συνταχθεί. Ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να ακυρώσει την έκθεση και να δώσει εντολή να πραγματοποιηθεί νέα έκθεση.

«Η δίκη αναμένεται να είναι μακρά και περίπλοκη», δήλωσε η Εγκλέ Ποσέτι, εκπρόσωπος της επιτροπής συγγενών των θυμάτων, η οποία έχασε την αδερφή της, τον κουνιάδο της και τους δύο ανιψιούς της στην κατάρρευση. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν κενά που θα διακόψουν το νήμα της αλήθειας και της δικαιοσύνης που έχει ήδη προκύψει στην έρευνα», πρόσθεσε.

Η δικαστής Πάολα Φαγγιόνι, η οποία διέταξε τη δίκη τον Απρίλιο, αποδέχθηκε επίσης έναν οικονομικό διακανονισμό που πρότειναν η Autostrade και η αδελφή της εταιρεία SPEA για να κλείσει η υπόθεση εναντίον τους.

Οικογένειες των θυμάτων της φονικής κατάρρευσης της αερογέφυρας στη Γένοβα αναμένουν δικαιοσύνη έξω από το δικαστήριο, περιμένοντας να ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη.

Οι κατηγορίες εναντίον του Τζιοβάνι Καστελούτσι περιλαμβάνουν την επικινδυνότητα της ασφάλειας στους δρόμους και την εσκεμμένη παράλειψη λήψης προφυλάξεων για την πρόληψη καταστροφών. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει μέγιστη ποινή 15 ετών εάν καταδικαστεί.

Η κατάρρευση προκάλεσε μια διαμάχη μεταξύ της Atlantia, που ελέγχεται από την οικογένεια Benetton, και της κυβέρνησης που έληξε πέρυσι με την πώληση του μεριδίου ελέγχου της Atlantia στην Autostrade.

Σε ένα έγγραφο σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας για την καταστροφή, οι εισαγγελείς δήλωσαν πέρυσι ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από τη ρήξη φορτίου με καλώδια μέσα στην υποδοχή του ένατου πυλώνα της γέφυρας, τα οποία διαβρώθηκαν από την έλλειψη συντήρησης στα 51 χρόνια ύπαρξης της γέφυρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα