ΑΘΗΝΑ
04:47
|
24.04.2024
Βίαιες διαδηλώσεις για την την αμφιλεγόμενη πρόταση της Γαλλίας, ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε..
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Σκόπια, ενάντια στην συμβιβαστική γαλλική πρόταση που έχει στόχο την άρση του βουλγαρικού βέτο για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε..

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και χθες το βράδυ, στην πρωτεύουσα της χώρας, εκφράζοντας την οργή τους για την πρόταση που όπως υποστηρίζουν ανταλλάσσει την εθνική τους ταυτότητα και κληρονομιά με μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιορισμένη βία ξέσπασε όταν μια ομάδα ανθρώπων πέταξε πέτρες, καρέκλες και μπουκάλια στους διαδηλωτές, ενώ ένας 40χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος ότι πυροβόλησε στον αέρα καθώς διαδηλωτές κατευθύνονταν προς το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αστυνομία, που υποστηρίζει ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά εντοπίστηκαν κάλυκες από σφαίρες στο σημείο.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χριστιγιάν Μιτσκόσκι και το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM, συγκάλεσαν έκτακτες συνεντεύξεις τύπου και αλληλοκατηγορήθηκαν για υποκίνηση των επεισοδίων, με σκοπό το πολιτικό όφελος.

Ο Μίτσκοσκι, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία, δημοσίευσε μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Facebook που δείχνει έναν άνδρα να κραδαίνει ένα όπλο και ισχυρίστηκε ότι ο ένοπλος είχε σκοπό να τον σκοτώσει.

Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η βία μετά τη διαδήλωση της Τρίτης, όταν ομάδα κυρίως νεαρών πέταξε πέτρες, μεταλλικές ράβδους, αυγά και βόμβες βενζίνης στο κτίριο του κοινοβουλίου, άφησε πίσω της 47 τραυματίες αστυνομικούς, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Η Βουλγαρία, η οποία ως μέλος της Ε.Ε. έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στα νέα μέλη, θέλει η Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει επίσημα ότι η γλώσσα της έχει βουλγαρικές ρίζες, να αναγνωρίσει μια βουλγαρική μειονότητα στη χώρα και να καταργήσει τη «ρητορική μίσους» κατά της Βουλγαρίας. 

Πολλοί στη Βόρεια Μακεδονία λένε ότι μια τέτοια η αποδοχή θα υπονόμευε την εθνική τους ταυτότητα.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και η κυβέρνηση υποστηρίζουν την προτεινόμενη γαλλική συμφωνία, η οποία καλεί τη χώρα να αναγνωρίσει στο σύνταγμά της την ύπαρξη μιας εθνικής βουλγαρικής μειονότητας. 

Η Βουλγαρία έχει ήδη επισήμως αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση, η οποία τώρα απαιτεί την υποστήριξη του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συγκροτήσει επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα