ΑΘΗΝΑ
15:49
|
27.04.2024
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις Αμερικανίδες να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη με γνώμονα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στην άμβλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει τη νομολογία «Ρόου κατά Ουέιντ» του 1973 για τις αμβλώσεις υπέγραψε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την υπογραφή του διατάγματος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις Αμερικανίδες να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη με γνώμονα και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στην άμβλωση από τους υποψήφιους γερουσιαστές της πολιτείας τους.

Μολονότι παραδέχθηκε τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες του διατάγματός του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε ότι ενθαρρύνει το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας να αναλάβει δράση για να προστατευθεί και να επεκταθεί η πρόσβαση των γυναικών στη «φαρμακευτική διακοπή της κύησης», που έχει εγκριθεί από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο ίδιο διάταγμα αναφέρεται πως το υπουργείο Υγείας θα θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και μέσα αντισύλληψης και πως θα προστατεύονται από δικαστικές διώξεις στην περίπτωση που αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες από τη δική τους για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Ο Μπάιντεν στη συνέχεια προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και πάρουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τότε προσπαθήσουν να περάσουν έναν νόμο που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε πως θα ασκήσει βέτο, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

Δεν έκρυψε τέλος την ανησυχία του πως η πολύκροτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο μια σειρά άλλων ελευθεριών, όπως τον γάμο για όλους και την πρόσβαση στην αντισύλληψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα